Publicerat 25 september 2017 Nordisk Orkesterkonferens i Uleåborg i norra Finland.

Det finns inte så många orkesterchefer och någon högskoleutbildning till jobbet får man leta förgäves efter.

Det finns inte så många orkesterchefer och någon högskoleutbildning till jobbet får man leta förgäves efter. När dessutom orkesterns uppdrag och omvärlden kontinuerligt förändras och därmed även mitt yrke, så är det mycket givande att åka några intensiva dagar på Nordisk Orkesterkonferens för att tillsammans med kollegor lyssna på intressanta föredrag och diskutera aktuella problematiker (eller höra senaste skvallret).

Det är spännande med Finland, de stora skogarna, tusen sjöar, miljoner av saunas och plötsligt långt upp i norr en stor stad med över 200 000 invånare (skulle inneha femteplatsen på Sveriges lista).
I Sverige har vi om jag räknar rätt 19 orkestrar med anställda musiker medan Finland med drygt hälften så stor befolkning har hela 30 stycken. Alla är väl inte jättestora men tradition och intresse för klassisk musik är starkt i Finland.

Känslan där är att dirigent är ett yrke som faktiskt finns, men även något som man på riktigt skulle kunna bli. Att de spottar fram stjärndirigenter nästan fortare än de levererar internationella fotbollsspelare det vet vi ju (Rouvali senast i raden) men visste ni att kompositör intar en av tätplatserna för attraktiva yrken!

Jag har ingen aning om vad det säger om norra Finland eller klassisk musik, men vänthallen på flygplatsen i Uleåborg är det mest avslappnade jag sett:-)

Johan Nordin, orkesterchef