Publicerat 26 september 2017 Jag kände direkt att det var trevliga grabbar

Första gången jag träffade Esbjörn Svensson, Magnus Öström och Dan Berglund var 1995. De skulle ge ut live-cd:n Mr and Mrs Handkerchief på skivbolaget Prohone (senare återutgiven som E.S.T. Live ’95) där jag nyss börjat som marknadsförare och producent.

Första gången jag träffade Esbjörn Svensson, Magnus Öström och Dan Berglund var 1995. De skulle ge ut live-cd:n Mr and Mrs Handkerchief på skivbolaget Prohone (senare återutgiven som E.S.T. Live ’95) där jag nyss börjat som marknadsförare och producent.

Vi delade kontor med trions agent, den talföre och skrattande värmlänningen Lasse Nilsson, och trion kom titt som tätt till lokalen på Björngårdsgatan intill Mariatorget mitt emot Izzy Youngs Folklore Center. Jag kände direkt att det var trevliga grabbar, och målmedvetna.

Jag arrangerade en releaseträff – deras första – på Pressklubben där inbjudna journalister kunde njuta av kallskuret och fint svängande livelåtar från skivan. Esbjörn tog med ett elpiano, Dan hade sin bas och Magnus hade lyckats hitta ett vintageset Levin-trummor med naturskinn, sällsynta saker tillverkade i Göteborg. En lyckad tillställning som följdes av positiva skriverier i Svenskan och andra tidningar.

Skivan fick fin uppmärksamhet och blev ytterligare ett karriärkliv för Esbjörn Svensson trio. Men deras ambitioner var större än så – snart hade de skrivit kontrakt med den större skivetiketten Superstudio Gul (Diesel/BMG) och ytterligare ett par album senare signades de av tyska jazzjätten ACT och blev trion det talades om i Europa, USA och Japan.

Som liveakt var E.S.T. unik, och den känslan har Dan Berglund och Magnus Öström vårdat och tagit med sig till E.S.T. Symphony, som du kan höra live i Göteborgs Konserthus den 24-25 november 2017.

Stefan Nävermyr, redaktör
Bild: ©Jim Rakete