Publicerat 28 september 2017 Som ett koncentrerat energipaket

Jag minns ett tillfälle när de skulle spela på en större festival, kanske Hultsfred, och Dan Berglunds bas på något sätt kommit på avvägar. Vad skulle de göra?

”Akustisk trio”. Så benämnde sig Esbjörn Svensson Trio redan från början och så kom de under stor del av karriären att förbli (även om elektroniken smög sig in på de senare albumen).

Jag minns ett tillfälle när de skulle spela på en större festival, kanske Hultsfred, och Dan Berglunds bas på något sätt kommit på avvägar. Vad skulle de göra? Dan själv sa att han mycket väl kunde spela elbas, han startade sin bana som basist i ett hårdrockband!, men Esbjörn Svensson kommenterade något i stil med ”nej, nej” – det skulle förta en viktig del av gruppens genuina sound.

Hur det var lyckades man få fram en kontrabas och spelningen blev en storsuccé med jublande publik. Som så ofta när trion spelade live. Deras signum var det enormt täta samspelet och den erfarenhet och intuition som ibland fick dem att framstå som ett koncentrerat energipaket.

De var naturligtvis skickliga musiker, otroliga medmusiker, vilket är uppenbart när man i dag hör Dan Berglunds band Tonbruket eller Magnus Öströms soloprojekt. Missa inte att höra dem tillsammans igen – ett möte som inte inträffar var dag. Vid sin sida har de dirigenten Hans Ek, Symfonikerna och ännu fler otroliga musiker.

Stefan Nävermyr, redaktör
Foto: Jim Rakete

E.S.T. Symphony spelas live i Göteborgs Konserthus den 24-25 november 2017.