Publicerat 29 september 2017 Kom in! Kom in!

Detta inbjudande utrop möter oss från balkongräcket på Konserthuset när man passerar Götaplatsen.

Detta inbjudande utrop möter oss från balkongräcket på Konserthuset när man passerar Götaplatsen. Hela platsen är fylld av husvagnar, och stora delar av dagen även fylld med musiker och förväntansfulla barn.


För tredje gången är det denna vecka dags för vår fantastiska barnproduktion Kom in!, då förskole- och lågstadieklasser bjuds in till ett personligt möte och samtal med en musiker i en husvagn, innan de sedan får se samma musiker spela sitt instrument tillsammans med resten av orkestern inne i Konserthuset. De musiker jag har pratat med vittnar om givande stunder med barnen, och min förhoppning och gissning är att även barnen upplever något stort och minnesvärt. Kanske är detta deras första möte med Götaplatsen, med klassisk musik och med en livs levande musiker. Vad sätter det igång för tankar i ett barns huvud?

Jag kan inte låta bli att koppla denna satsning till vad jag fick höra på ett föredrag av Troed Troedson igår, beteendevetare och fysiker med väldigt intressanta samtidsspaningar. Han menar att organisationers överlevnad och framgång i framtiden alltmer kommer att avgöras av hur man uppfattar och reagerar på det som händer i omvärlden, snarare än hur man organiserar sig och styr internt. Och vad kan då vara mer relevant än att lyssna på barnen? Om vi förmår förstå deras värld och vart de är på väg har vi mycket bättre chanser att lyckas förbli intressanta och viktiga även i framtiden.


Även verksamhetens värderingar har enligt Troedson stor betydelse för framgång eller fall. Så rätt och roligt det då känns att vi jobbar så intensivt med våra värderingar – Mod, Passion, Gemenskap, Kommunikation, Briljans. I över ett års tid har vi tillsammans inom orkester och administration vridit och vänt på olika ord och deras innebörd, och slutligen landat i dessa fem. Vi försöker i stort och smått leva efter värdeorden på olika sätt, och påminna oss om att vi faktiskt gör det.

Vår kommunikation med omvärlden just denna helg, då diskriminerande och förtryckande krafter kommer försöka göra sin röst hörd i Göteborg, får symboliseras av en specialgjord banner som hänger på fasaden ut mot Viktor Rydbergsgatan. Vi vill med den säga att vi vill vara en del av en värld som välkomnar alla, och att vi vill leva här på jorden i jämlikhet tillsammans med resten av mänskligheten. Vi är övertygade om att denna människosyn är betydligt starkare än den som bärs av de svarta krafterna.

Allas Symfoniker – en del av Jorden.

Erika Strand, administrativ chef