Publicerat 29 september 2017 Marken försvann under deras fötter

För något år sedan träffade jag av en tillfällighet Magnus Öström som var i Göteborg för att producera ett band på Svenska Grammofonstudion.

För något år sedan träffade jag av en tillfällighet Magnus Öström som var i Göteborg för att producera ett band på Svenska Grammofonstudion.

Vi talade lite grann om äldre tider när vi en kort tid samarbetade med trions andra cd och sedan dess träffats någon gång då och då i jazzkretsar. Han berättade hur både han och Dan Berglunds liv förändrades fullständigt efter den tragiska dag då Esbjörn Svensson omkom i en drunkningsolycka.

En mycket nära vän försvann, en framtid med bokade turnéer och skivinspelningar gick upp i rök. Marken försvann under deras fötter och en lång tid av ovisshet väntade. Magnus berättar fint om detta i den text han skrivit inför framförandet av E.S.T. Symphony. Att fortsätta tillsammans och eventuellt med en ny pianist var otänkbart – det de hade tillsammans gick inte att ersätta.

Så småningom fann de som musiker sina egna vägar och inledde båda artistiskt framgångsrika projekt. Dan Berglund i bandet Tonbruket – som gjort några av 2000-talets mest spännande plattor – och Magnus både som musiker med eget band och som producent. Kolla in Jeanette Lindströms Attitude & Orbit Control som han spelar på och producerade tillsammans med sångerskan – ett av de konstnärligt mest imponerande och inspirerade svenska album vi begåvats med.

Arvet från E.S.T. lever kvar i olika former och en mer genuin reinkarnation än E.S.T. Symphony kan knappast tänkas – en symfonisk odyssé över låtklassikerna från Esbjörn Svensson Trio.

Stefan Nävermyr, redaktör
Foto: Jim Rakete

Den 24-25 november kan du uppleva E.S.T. Symphony live i Göteborgs Konserthus.