Publicerat 20 november 2017 Spelar med dom stora

Tysklands största mediehändelse inom klassisk musik är den årliga ECHO KLASSIK-utdelningen. Den är i oktober, i olika städer varje år. Detta året var det Hamburg, givetvis i den nya konsertsalen ”Elbphilharmonie”.

Tysklands största mediehändelse inom klassisk musik är den årliga ECHO KLASSIK-utdelningen. Den är i oktober, i olika städer varje år. Detta året var det Hamburg, givetvis i den nya konsertsalen ”Elbphilharmonie”.

Det delas ut priser i 55 (!) kategorier, och besluten om vem som vinner baseras i huvudsak på skivutgivningar med respektive artist. På så sätt är det skivindustrin som står bakom, en tysk grammisgala kan man säga. De tunga skivbolagen är på plats – Deutsche Grammophon, Sony, Universal, Warner, Decca, MDG, Naxos osv. En viktig skillnad jämfört med vår egen grammisgala är dock att nominerade och vinnare inte alls behöver vara inhemska.

Av dessa 55 priser, är det tolv som har betydligt större prestige: årets kvinnliga och manliga sångare, fem instrumentalistpriser, tre priser for bästa ensemble eller orkester – samt bästsäljarpriset. Sen är det ytterligare ett pris – som är anledningen till att jag skriver min blogg just om detta: Årets dirigent 2017 gick nämligen till Göteborgs Symfonikers första gästdirigent Kent Nagano. Och inte bara det, han vann mot bakgrund av den inspelning han gjorde med oss här i Göteborg, Richards Strauss Eine Alpensinfonie.

Naturligtvis var jag på plats, tillsammans med det lilla skivbolaget som var lika stolta som jag. Deras oberoende lilla label, FARAO CLASSICS, är mycket, mycket liten i detta sammanhang. Och det blir stor uppmärksamhet när ett så litet skivbolag sticker i väg med ett av de mest prestigefyllda priserna – så också den här gången. Om man lägger till att årets dirigent INTE är tysk, och att orkestern – som ju har spelat in tysk musik – inte heller är tysk, fick detta mycket uppmärksamhet.


Ceremonins minsta delegation? Från vänster Florian Rauscher (inspelningstekniker FARAO), undertecknad, Felix Gargerle (producent/ägare) FARAO och Andreas Caemmerer (producent/ägare FARAO)

Även om jag hade visst att Kent fick detta priset ett bra tag, var jag överrumplad och imponerad över hur stor showen var. Naturligtvis fotoblixtar, röda mattan och champagne, men representationen från tysk media var överväldigande. Alla tyska radio- och tv-stationer, dags- och branschtidningar var på plats. Det understryker verkligen hur mycket längre tradition och bredare erkännande den klassiska musiken har i Tyskland. Eller var det kanske så att det var här i Skandinavien den var smal…?

En fantastisk ceremoni, där bland andra Maurizio Pollini, Joyce DiDonato, Daniel Hope, Matthias Goerne och Jonas Kaufmann musicerade för oss. Och som sista programpunkt, årets dirigent, fick Kent Nagano sitt pris. Även om det tyvärr redigerades bort i tv-versionen, var han i sitt tacktal mycket generös mot Göteborgs Symfoniker och våra musiker. Se klippet från ca 1:55

Och vilken timing att just när vi får priset, så kommer den andra volymen i Nagano/Göteborgs Symfonikers Strauss-serie: Ein Heldenleben. Finns att köpa i vårt biljettkontor!

Sten Cranner, VD och konstnärlig chef