Publicerat 28 november 2017 Passionerad hetta?

Händel var framgångsrik och berömd och rörde sig i de rätta cirklarna, men han gifte sig aldrig. Varför vet man inte.

Händel var framgångsrik och berömd och rörde sig i de rätta cirklarna, men han gifte sig aldrig. Varför vet man inte.

Det sägs att George Frideric Händel (1685-1759) i sin ungdom flörtade med sopranen Vittoria Tarquini i Italien där han levde 1706-1710 men något mer blev det inte. Sångerskan lär ha varit älskarinna till prins Ferdinando de Medici vilket kan ha varit ett hinder.

Författaren David Vicker skriver i sin bok The mysteries, myths and truths of Mr Handel att han möjligen var uppslukad av sitt arbete, sitt matintresse och sin konstsamling och därför inte ville ta på sig åtagandena som äkta make. Vickers menar också att det inte finns någon antydan att Händel skulle ha varit homosexuell. Det är väl inte heller otänkbart att han som många män på sin tid hade förbindelser av högst tillfällig art.

Ett passionerat sinne visade Händel i alla fall helt öppet när det kom till konflikter. Det är väldokumenterat att han hade ett hett temperament. Vid en repetition av operan Flavio utbrast han att publiken hellre skulle betala för att se tenoren Alexander Gordon hoppa in i Händels cembalo än att höra dennes sång.

Och en gång tröttnade han på den snorkiga primadonnan Cuzzoni och hotade att kasta ut henne genom fönstret för att hon klagat på en av hans arior. Något liknande lär inte ha hänt vid tiden för Messias då han blivit äldre och mildare i humöret.

Stefan Nävermyr, redaktör

Händels Messias spelas i Göteborgs Konserthus 14-16 december 2017.
Konserten den 16 december livesänds även till biografer över hela landet.