Publicerat 19 december 2017 Vår bästa tid är nu...

Nu närmar vi oss slutet på ett händelserikt år för konserthuset och världen runt omkring oss.

Nu närmar vi oss slutet på ett händelserikt år för konserthuset och världen runt omkring oss. Det viktigaste som har inträffat den senaste tiden är nog den metoo-rörelse som har revolutionerat samhällets olika instanser och gett såväl kvinnor som män en bättre grund att mötas på. Privat som professionellt.

Därtill har vi haft glädjen att få fira två 100-åringar. Först ut var Finland som den 6 december firade 100 år som självständig nation och dagen till ära kläddes Konserthusets scen och fasad i en dräkt av blå-vita färger. Även programmet gick i finska nyanser med nyskrivna verk som Lotta Wennäkoskis Flounce och Einojuhani Rautavaaras Pianokonsert nr 3 framförd av Olli Mustonen. Självklart fick publiken även njuta av Jean Sibelius som framfördes med trygg hand av det finska stjärnskottet Dalia Stasevska och våra fantastiska musiker och kollegor i Göteborgs Symfoniker.

Bland de särskilt inbjudna fanns politikerna ifrån staden och regionen, Landshövdingen, många finsktalande samt representanter från den finländska marskalken Gustaf Mannerheims familj. En allt igenom finsk afton som andades allvar, historia och sisu.

Sedan fick vi ladda om inför vår symfoniska körs 100-års jubileum den 14 december där vi även hedrades med ett Kungligt besök av Kronprinsessparet. Även den kvällen blev värdig och fylld med värme när kören under ledning av Joachim Gustafsson och Alexander Einarsson sjöng sig igenom stora delar av den välkända körrepertoaren med Maria Forsström som altsolist och vänföreningens ordförande Peter Schéle som utmärkt ciceron och konferencier. Ett verkligt Kungligt firande där varenda mässingsdetalj i Konserthuset strålade ikapp med kören som gav hopp om ytterligare 100 år av musikaliska triumfer.


Bild: Francis Löfvenholm

Den kvällen när jag fick av mig kostymen hemma så översköljdes jag av stolthet inför alla kollegor på och bakom scenen som hade gjort deras yttersta för att musiken, säkerheten, maten, planeringen m.m. blev så otroligt väl genomförd.


Bild: Francis Löfvenholm

Dessa karameller kommer att ta ett bra tag för mig att smälta och det är med en glädjesuck som även jag inom kort får låsa dörren till mitt arbetsrum vid Götaplatsen i Göteborg och istället ägna mig åt julens fröjder.

God jul och tänk på mig när och om ni äter Janssons frestelse till Jussi Björlings ”O helga natt”.
Ett måste under julhelgen.

Vincent Hashmi
Sponsoransvarig