Publicerat 22 december 2017 Strålande jul

Jul, jul, snart är det jul...

Jul, jul, snart är det jul
”Äntligen!” utropar många
Vilsamma dagar med gnistrande ljus
Tid för att umgås och stänga av brus
Sats som är spelad från tid till tid
Tystnar en stund och örat får frid
Jul jul, strålande jul
Sänk våran fart, ge vila.

Ja, julen närmar sig med stormsteg. Häromdagen fick vi, men kanske allra mest framtiden, en tidig julklapp från Länsstyrelsen som byggnadsminnesförklarade Konserthuset. Det motiverades bland annat med att Konserthuset är ”en del av Götaplatsens särpräglade arkitektoniska utformning och samspelar med övriga kulturbyggnader som skapar platsens särskilda karaktär”. Så, framtidens Göteborgare och besökare kommer mötas av ett bevarat Konserthus och en bevarad Götaplatsen. Tack för den fina julklappen!

Men inte bara de senaste dagarna, utan hela den sista månaden har Konserthuset gått i julens tecken. Ett axplock: Julfavoriter med Malena Ernman och Lasse Berghagen; utsökt jullunch för all personal som tack för ett fantastiskt arbete under hela året, familjekonserten Jul i vårt hus med välkända julklassiker framförda av brassmusiker ur Göteborgs Symfoniker, Brunnsbo musikklasser och med Nassim Al Fakir som konferencier. Förra veckan ljöd Händels magnifika Messias i Stora salen under tre helt slutsålda konserter. Och icke att förglömma, Charlies storslagna julgran – byggd kring ett kontrabas-fodral – en ögonfägring i lunchrummet ända sedan första advent.

Efter en mycket intensiv höst med crescendo under december hoppas vi att juldagarna kan ge möjlighet till lite återhämtning, för såväl anställda som besökare. Tid för reflektion, tid för umgänge med de man verkligen bryr sig om, tid och energi för att kanske också sträcka ut en hand till den som inte är lika lyckligt lottad som en själv. Le mot världen, så kanske världen ler mot dig. Att ställa sig vid sidan om ekorrhjulet en stund är viktigt. Muskler byggs under återhämtningen (vilket är skälet till varför vi inte kör Tabata VARJE dag!) och detsamma gäller förstås vår mentala styrka och vår förmåga att ta kloka beslut. Så var och en som har möjlighet att stänga av en del av vardagsbruset under julhelgen – gör det.

Redan den första veckan i januari är orkestern igång igen, då med repetition inför finalen i Polstjärnepriset, en tävling för unga musiker i åldern 14-18 år. Provspelningar drar igång samma vecka, och helgen därpå är det dags för nästa final, Solistpriset, som är Sveriges främsta tävling för unga klassiska solister. Även i säsongsplaneringen för 2018-2019 lägger man in en högre växel i januari då upploppet närmar sig – inom  kort ska alla pusselbitar vara på plats och säsongsprogrammet gå till tryck. Och ekonomiavdelningen går in i årets mest intensiva period med årsbokslut, statistik och årsredovisning.

Men inte än, inte riktigt än. Först några dagars julfirande och ledighet.

Kom, kom, signade jul, sänk dina vita vingar.

Julhälsningar från
Erika Strand, Administrativ chef