Publicerat 15 januari 2018 Villiga att satsa allt

Vi har knappt hunnit städa undan julklappspapper och pepparkakssmulor. Adventsljusstakarna brinner fortfarande i fönstren och en och annan gran släpper sina barr mot golvet.

Vi har knappt hunnit städa undan julklappspapper och pepparkakssmulor. Adventsljusstakarna brinner fortfarande i fönstren och en och annan gran släpper sina barr mot golvet.

Då knackar det på dörren till Göteborgs Konserthus. Bokstavligen. Det är framtiden som vill in. De som är bredda att satsa allt gör sig redo att inta våra scener. Och det är en stor glädje att få stå i dörren och välkomna nästa generation in!

För Göteborgs Symfoniker inleddes året med provspelningar. 35 fokuserade violinister stod redo att slåss om en åtråvärd anställning som musiker i Göteborgs Symfoniker. Efter provspelningen var det dags för generationen strax under. Polstjärnepriset, en musiktävling för de yngsta talangerna 14-18 år, drog in med fyra finalister redo att tävla och fokuserade på den åtråvärda första platsen.

Knappt hade de rungande applåderna tystnat för vinnaren innan det var dags för nästa tävling. Svenska Solistpriset vänder sig till unga musiker som är i färd med att etablera sig som solist både i svenskt och utländskt musikliv och även här har vi nu ett resultat. Talar man om framtiden och nästa generation måste även nästa veckas konsert nämnas då två unga nordiska snillen möts i en konsert som inte bör missas.

Svenska violinisten Daniel Lozakovitj endast 16 år gammal spelar Tjajkovskijs violinkonsert med Göteborgs Symfoniker under ledning av finska dirigenten Klaus Mäkelä. Lite äldre men inte mycket, med sina 21 år är Klaus redan etablerad dirigent på den internationella konstmusikscenen.

Både Polstjärnepriset och Svenska Solistpriset är en del av Göteborgs Symfonikers barn- och ungdomsverksamhet och vårt arbete för musicerande barn och unga. Här strävar vi efter att ta ett helhetsgrepp och skapa inspirerande projekt som riktar sig till alla åldrar och nivåer. På musiklägret Side by Side bjuder vi in från ca 6 år till över 20 år. Vår Sportlovsorkester lockar ungdomar från ca 13 år uppåt. Deltagarna i Höstlovskören är något äldre. Västra Götalands Ungdomssymfoniker består av ungdomar strax under högskoleålder.

University of Gothenburg Symphony Orchestra är universitets egen symfoniorkester. Båda nämnda gästspelar hos oss varje säsong. Samarbeten med olika parter involverade i barns och ungas musicerande och musikutbildning är helt avgörande för vår barn- och ungdomsverksamhet. Ett stort tack till Vänersborgs kommun som driver Polstjärnepriset och Kungliga Musikaliska akademien som arrangerar Svenska solistspriset för att ni hjälper oss nå de allra bästa unga talangerna i Sverige.

Hur gick det då i tävlingarna, vem vann? Johanna Ander Ljung, 18 från Danderyd på harpa knep första platsen i Polstjärnepriset. På andra plats Angelo Lundström, violin, 14 år från Vänersborg. Tätt följd av Josef Wijk, oboe, 17 år från Örebro och Tekla Nilsson, klarinett, 15 år från Lund. Överst på prispallen efter finalen av Solistpriset hittar vi sen slutligen Amalie Stalheim, cellist från Norge medan Melissa Jacobson-Velandia svensk-columbiansk pianist uppvuxen utanför Stockholm och Iryna Serotiuk accordeonist född i Ukraina men som studerat i Stockholm fick denna gång se sig besegrade.

Johanna Ander Ljung

Amalie Stalheim

Konserthuset har onekligen sjudit av energi och kämpaglöd de senaste två veckorna. Nervositeten har varit påtaglig men gemenskapen mellan de tävlande stor. Det krävs fokus, uthållighet och rätt strategier för att nå hela vägen fram. Johanna som gick segrande ur Polstjärnepriset berättade innan finalkonserten att hon var 4 år då hon första gången fick syn på en harpa. Det var kärlek vid första ögonkastet. 4 år fick hon uthålligt bearbeta sina föräldrar innan hon som 8-åring fick lov att börja spela. Sen dess har all energi investerats i spelandet.

Amalia – som stod som vinnare av Svenska Solistpriset – fick jag möjlighet att växla några ord med i en välförtjänt paus innan hennes final. På frågan hur det gick svarade hon att hon kände sig lugn och fokuserad och konstaterade att hon sovit bra. Det gäller att ta hand om sin fysik – äta rätt, sova bra. Jämförelsen med elitidrott ligger nära till hands.

Men det krävs också en passion för den musik man valt att satsa på! En outtröttlig lust att lära sig mer, att förfina, att sträva efter excellens, att ta sig ännu lite djupare in i konsten för att hitta sitt sätt att kommunicera den till publiken. Och så en gnutta talang, så klart. Stort grattis till Johanna och Amalie, ni har vad som krävs! Jag önskar er all lycka till i framtiden och hoppas och tror att vi snart får se och höra er på Göteborgs Konserthus igen!

Petra Kloo Vik, ansvarig barn- och ungdomsverksamhet