Publicerat 2 februari 2018 Öst och väst

Det gäller att ha en lång framförhållning när vi planerar för orkesterns kommande turnéer. Ibland ligger vi i startgroparna flera år i förväg för att säkerställa att vi får de främsta solisterna till de största konserthusen ute i världen.

Det gäller att ha en lång framförhållning när vi planerar för orkesterns kommande turnéer. Ibland ligger vi i startgroparna flera år i förväg för att säkerställa att vi får de främsta solisterna till de största konserthusen ute i världen.

Konserthusets VD och konstnärlige chef Sten Cranner och jag begav oss därför till Washington D.C. på den amerikanska östkusten i torsdags med väskorna fyllda med inspelningar och färska trycksaker om Göteborgs Symfonikers arv och konstnärliga strävan. Under flygresan la vi de sista pusselbitarna inför de omsorgsfullt planerade möten med Kennedy Center, Washington Performing Arts och den svenska ambassaden som väntade oss vid framkomsten.

Både Sten och jag reflekterade över vårt val av resa i såväl miljötermer samt med en historisk återblick då svenskar lämnade Göteborgs hamn med båt för att söka sig ett bättre liv i ett främmande land utan hopp om att få återvända till familj och vänner.

Väl på plats i den amerikanska huvudstaden avlöste det ena mötet det andra. Den första dagen avslutade med en fin konsert i Kennedy Center med Christoph Eschenbach och solisten Leila Josefowicz. Jetlaggen tog därefter ut sin rätt och vi somnade utan svårigheter efter den vackra musiken från konserten.

Ny dag och nya möten med bl. a. ledningen på Kennedy Center som intresserat tog del av våra ambitioner för en turné i 2021 och där den konstnärliga slutprodukten var i fokus under de möten som vi var inbjudna till.

På kvällen bjöd vår nya ambassadör Karin Olofsdotter på en omsorgsfull middag på det svenska residenset där vi inför de särskilt inbjudna fick redogöra för våra framtida planer för Göteborgs Symfoniker. Jag var särskilt imponerad över ambassadörens förmåga att få med alla i de samtal som ägde rum under middagen vilket skapade nya möten och möjligheter för oss som var ovärderliga.

Dagen efter flög jag hem till Göteborg för att möta en japansk delegation på konserthuset. Japan och Sverige firar i år 150 år av handelsförbindelser och dagen till ära hade vi representanter ifrån de båda ländernas kultur- och politikersäten och bjöds på en konsert med mycket skickliga japanska musiker i Stenhammarsalen.

Jag vill avsluta med att slå hål på en dikt av Rudyard Kipling när han säger:

“Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet..”

Nog mötte jag både Öst och Väst på mindre än 24h och kände en stor tillfredställelse när jag packade ur mina väskor den söndagskvällen i Göteborg.

Vincent Hashmi, sponsoransvarig