Publicerat 16 februari 2018 De många gästernas vecka

Som rubriken antyder har vi, och har haft, ett stort antal gäster i vårt hus den här veckan.

Som rubriken antyder har vi, och har haft,  ett stort antal gäster i vårt hus den här veckan. De förgyller och sätter färg på sportlovsveckan för alla oss som inte lämnat Göteborg för nordligare eller sydligare nejder. Och visst är det underbart att få så mycket inflöde av energi från andra människor – även om mina tankar mer än en gång har gått till skidåkande vänner och närstående dessa dagar.

Sportlovsorkestern – unga, hungriga och nyfikna. Självklart musikaliska. Några av regionens unga musikanter i åldern 14-19  år har fått möjligheten att spela symfoniorkester i vårt fina Konserthus hela veckan, under ledning av vår egen Thord Svedlund,  coachade av några musiker ur Symfonikerna. Finalkonserten ikväll kommer säkert att bli oförglömlig för både publik och utövare. Kom och låt dig hänföras av de ungas ambitioner och musikaliska uttryck!

Norrlandsoperans Symfoniorkester med dirigent Elim Cham och med Claire Huangci på piano gästade oss igår kväll. De intog Stora salen och fyllde den med norrsken och blommande lotus. En ljuvlig afton, och jag har fortfarande kvar solistens dans över flygelns tangenter på både näthinna och trumhinna. Ikväll fortsätter deras turné till Vara Konserthus, så den som missade dem igår och som inte väljer Sportlovsorkestern ikväll kan bege sig till Varaslätten – det är ju verkligen nästgårds om man betänker att man annars måste ta sig till Umeå för att höra dem.

Svenska Kammarorkestern – Örebros stolthet, och mycket mer än så, när de sedan många år tillbaka har en självklar  internationell position. Imorgon gästspelar de i Konserthuset tillsammans med H.K. Gruber som både kommer dirigera och sjunga, och som dessutom skrivit några av verken som framförs.

Svensk Scenkonsts ekonomichefer och administrativa chefer. Ja, vi kanske inte direkt har intagit någon av scenerna, men vi kom ganska nära då vi fick en givande och insatt rundvandring i huset av vår allvetande nestor Johan Björkman. Det var en välbehövlig paus från diskussionerna som pågått i gruppen av ekonomichefer från sex olika orkestrar under torsdagen och fredagen. Vi brinner alla för att bidra med det som är vår profession, för att underlätta för våra verksamheters konstnärliga och musikaliska uppdrag. Under den här konferensen har vi fått grotta ner oss i frågor som skatt för utomlands bosatta artister, STIM-avgifter, rutiner för hantering av sexuella trakasserier och den nya dataskyddsförordningen. En salig blandning av viktiga frågor, där det är nödvändigt för oss att vara uppdaterade och insatta. Det ger fantastiskt mycket energi att få tid och möjlighet att diskutera dessa svåra frågor i en liten förtrolig grupp, så stort tack till Magdalena Bergfors på Svensk Scenkonst som tagit initiativ till nätverket. Nu är gästerna på väg hem, och jag ska ta mig an resten av dagens arbetsuppgifter – nästa steg i arbetet med rekrytering av ny producent och så småningom HR-partner.

När nu fredag eftermiddag är här kan vi alltså återigen summera en vecka med full aktivitet i Göteborgs Konserthus. En sportlovsvecka av det lite ovanligare slaget för min del, eftersom jag brukar försöka vara en av dem som får roa sig med skidåkning. Och visst måste jag erkänna att det suger en del i skidåkartarmen när vänner och familjemedlemmar skickar soliga snöiga bilder från norr till söder, men jag är ändå tacksam över allt jag fått vara med om här den här veckan. Och vem vet, nästa år är det kanske jag som knatar uppför en snötäckt bergstopp i Norge?

Erika Strand, Administrativ chef