Publicerat 19 mars 2018 En tyst minut i Köpenhamn

Igår morse möttes vi av det sorgliga beskedet att Bosse Eklund, flerårig kontrabasist i orkestern, hastigt hade avlidit.

Igår morse möttes vi av det sorgliga beskedet att Bosse Eklund, flerårig kontrabasist i orkestern, hastigt hade avlidit när han var på väg för att möta oss andra på centralstationen.

Bosse var en av orkesterns riktiga trotjänare och högt skattad som vän och kollega.

Mina ord är överflödiga men jag blev djupt rörd av att se hur mina kollegor sörjde och delade fina minnen under dagen av en man som hade lagt en stor del av sin livstid för att skapa en bättre värld genom musiken ifrån sin kontrabas. För denna livsgärning är vi kollegor och vår publik honom evigt tacksamma.

Jag var samtidigt stolt över konserthusets ledning som på ett värdigt och tydligt sätt hanterade denna sorgliga händelse.

Hela orkestern och administration samlades direkt vid ankomsten vid konserthuset i Köpenhamn till en tyst minut där även VD Sten Cranner och ordförande i GSABs styrelse Lars-Gerhard Westberg, märkbart rörda gav utrymme för känslor och tankar kring Bosses plötsliga bortgång.

Konserten med dess vackra och melankoliska extranummer, ”Valse triste” av Jean Sibelius tillägnades Bosse och trots att många av mina kollegor hade svårt att hålla tillbaka gråten spelade de så att taket hade kunnat lyfta. Det blev mer än enbart en konsert igår. Konserten blev till en hyllning och en gest av förståelse för vad hans närmaste nu går igenom. En påminnelse att inte bara musiken utan även livet självt har ett slutackord. Allt detta avspeglades i den vackra och intensiva musiken under kvällen. Vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali avslutade konserten med att överräcka en vacker blombukett till Bosses kontrabas-kollegor. En oförglömlig minnesbild. Varenda plats i det enorma konserthuset var slutsåld och applåderna ville aldrig ta slut.

 Bosse, ditt livsackord har förklingat och symfonin är slut men ditt rika konstnärskap och varma person kommer alltid att vara en viktig del av orkesterns framgångsrika historia.

 Tack, för att just vi fick den stora förmånen att få arbeta med dig.

Vincent Hashmi sponsoransvarig