Publicerat 19 mars 2018 Fullsatt i huvudstaden

Det är något speciellt att komma till den svenska huvudstaden och en sedan länge utsåld konsert.

Det är något speciellt att komma till den svenska huvudstaden och en sedan länge utsåld konsert.

I Stockholm har vi många omtyckta kollegor samt vet att det finns högt ställda förväntningar på vår årliga konsert i konserthuset som vaktas av Carl Milles ”Orpheus” med harpan i högsta hugg.

Stockholm är även en viktig knutpunkt för våra huvudägare där Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad tillsammans storsatsar för att skapa värdefulla möten med beslutsfattare inom den politiska sfären, kultur- samt näringslivet. Enligt mig en lika självklar som briljant lösning. Göteborgs Symfoniker skapar dessa naturliga möjligheter när vi är på turné och inte mindre än 130 inbjudna bjöds på en exklusiv mottagning i Grünewaldsalen före konserten. Väl där bjöds de på en specialmeny ifrån några av de främsta kockarna ifrån Västkusten, en kortare dragning om framtidsutvecklingen i den storregion som rör området från Oslo till Malmö samt en presentation av kvällens konsert.

De särskilt inbjudna fick därefter ta plats på körläktaren istället för de sedvanliga och ”mer attraktiva” stolarna på parkett eller på första raden i konserthusets vackra sal. Vår ambition med detta udda grepp var att på nära håll visa hur Santtu-Matias Rouvali arbetar med orkestern. Hur hans musikaliska idéer plockas upp på en millisekund och tolkas till en gemensam estetisk känslighet i musikens möte med publiken.

Detta blev en klar succé och flera av våra gäster kommenterade konsertupplevelsen som att de hade följt ett intensivt drama mellan musiker och dirigent med musiken som manus. Att Maestro även blev av med dirigentpinnen mitt i ett solo av Beethoven kryddade såklart den dramatiska handlingen.

Det slog mig då hur viktigt det är för oss människor att få känna oss delaktiga i de skapande processer och möten som sker under en konsert av detta slag. När vi inte känner denna delaktighet riskerar vi att musiken hamnar utanför människan och därigenom blir betydelselös för oss. Omvänt blir vi just där och då en enhet i något större än oss själva.

Nästa utländska anhalt på turnén blir Köpenhamn och det nybyggda konserthuset på Amager.

Vincent Hashmi. sponsoransvarig