Publicerat 24 april 2018 Malko-tävlingen

Onsdagen nionde maj gör vi Symfonikernas årliga vårkonsert. Dirigent är Tung-Chieh Chuang, och han bevistar oss för allra första gången.

Onsdagen nionde maj gör vi Symfonikernas årliga vårkonsert. Dirigent är Tung-Chieh Chuang, och han bevistar oss för allra första gången. Bakgrunden till att vi har inviterat honom är att han är den senaste vinnaren av en av världens största och viktigaste dirigenttävlingen, Malko-tävlingen. Tävlingen drivs av Danmark Radios Symfoniorkester (DRSO) , och hålls i Köpenhamn vart tredje år. Tung-Chieh vann tävlingen 2015. I tillägg till en rejäl summa pengar, är en viktigare del av första priset att ett stort antal orkestrar inviterar vinnaren till att göra en konsert; om jag inte kommer ihåg fel var det under 2015 hela 32 orkestrar som stod på listan, och sedan tävlingen avhålls i Danmark, är majoriteten av dessa orkestrar nordiska. Men även Münchens och Wiens filharmoniker är med på listan. Och bara så det är klart, de förpliktar sig innan vinnaren är korad, inte efter.

Som ett sammanträffande, kommer även vinnaren av Malko 2005 till oss i vår;  Mei Ann Chen ger två konserter med Symfonikerna fjärde och femte maj. Hon är sedan länga än kärkommen gästdirigent hos oss och inviteras inte enbart för att hon en gång vann Malko, men det illustrerar hur viktig tävlingen är i orkestervärlden.

Just denna veckan har jag förmånen att sitta i juryn för Malko-tävlingen 2018 här hos Danmarks Radio i Köpenhamn. Det är en helt fantastisk apparat som mobiliseras för genomförandet: 566 (!) unga dirigenter från hela världen har ansökt att få vara med, 24 av dessa har valts ut att komma hit för att dirigera inför orkester och jury. Söndagen och måndagen genomfördes första omgången, där alla 24 dirigerade DRSO i 15 intensiva minuter, inför levande publik och jury. Tävlingen streamas även live genom DRs digitala kanaler.

Här ser ni första omgångens deltagare. På dirigentpodiet står juryns ordförande, tillika chefdirigent för DRSO, Fabio Luisi. Nummer tre från höger är Anton Holmer från Falun, tävlingens enda skandinav.

Deltagarna förberedde tre verk av Mozart och Beethoven. En halvtimme innan de skall in får de veta vilket av dom tre de skall dirigera inför jury och publik. Juryn ser och lyssnar på alla 24 tävlande, och igår kväll, måndag, efter sista kandidaten, röstade vi fram 12 som går vidare till dagens omgång nummer två. Tyvärr kom inte Anton från Falun med vidare, men när jag pratade med honom var han ändå stolt och glad för att kommit så långt; han är ung och kommer fortsätta med sin ambition att bli dirigent!

Repertoar för andra omgången idag tisdag är Mahlers etta,  Tjaijkovskijs sexa och Schumanns fyra. När detta skrivs klart är vi på väg in i DRs konsertsal. Följ med!

Sten Cranner, konstnärlig chef och VD