Publicerat 11 juni 2018 Vi gillar Åmål!

Lördag 9 juni spelade vi för 500 glada Åmåliter i Eventterminalen vid Åmåls hamn.

Tack vare Kulturchef Stefan Jacobsson i Åmål fick Symfonikerna förmån att vara med på ett hörn när Åmål fyller 375 år. Lördag 9 juni spelade vi för 500 glada Åmåliter i Eventterminalen vid Åmåls hamn.

Från utsidan, en ganska intetsägandes låda, ett hamnmagasin utan fönster eller särskild identitet. Men när vi kom in var scenen pyntad och stolar till publiken på plats – vilket trevligt välkomnade kulturavdelningen hade förberett! Symfonikerna hade med sig stora delar av det färgrika programmet vi gjorde i Slottsskogen i Göteborg på Nationaldagen – något justerat då vi inte hade plats till vår kör på Eventterminalens scen.

Solister var riksspelmannen, violinisten och den gudabenådade sångerskan Lena Willemark samt vinnaren i Polstjärnepriset 2017 – den 17 år unga och mycket begåvade violinisten Alva Holm. Maestra Anja Bihlmeier dirigerade det hela med stadig hand och presentatör Petra Kloo Vik beledsagade publiken genom programmet.

Som grädde på moset började Åmål Junior Concert Band hela konserten med en uvertyr – ett fantastiskt gäng med unga musiker som visade att vi absolut inte behöver oroa oss för återväxten –  varje fall inte från Åmål. Extra kul var att båda Åmåls unga och Symfonikernas något äldre gjorde nästa stycke tillsammans – sida vid sida spelades musik från filmen Pirates of the Caribbean.


Juniorer och seniorer på genrepet sida vid sida, från vänster Bengt, Jonathan, Birgitte, Ella och Per.


Samspel i Slagverket, från vänster Hans, Timmy och Martin.

En konsertlokal och en orkester är inte nog, det är mycket planering och hårt arbete för att genomföra en konsert med publik. Eldsjälar som kulturchefen Stefan behövs för att få till detta – det var han som tog kontakt och fick Symfonikerna ut på vägen. Det har gått 30 år sedan vi spelade i Åmål senast, men när vi nu vet att Eventterminalen har en utmärkt akustik och att Åmål har eldsjälar av rätt kaliber, blir det inte så länge till nästa gång! Stort tack till Stefan och alla krafter i Åmål kommun  – vi gillar Åmål!

Sten Cranner, VD och konstnärlig chef