Publicerat 12 juni 2018 Här är gudagott att vara..

Man ur huse för att njuta av Göteborgs Symfoniker

Fåtalet som besökte Slottsskogen den 6:e juni känner nog till varför de får vara lediga just den dagen och istället gå ”man ur huse” för att njuta av Göteborgs Symfoniker med gästartister som strålade ikapp med solen.

Samtalsämnen som att ”Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523” eller ”1809 års regeringsform” ersattes av hur länge värmen skulle fortgå och var man bäst kunde se och höra musiken som inom kort skulle framföras.

Konserten i Slottsskogen är något unikt och extra festligt. Det är rörande att se hela familjer som tar plats på filtar eller små fällstolar på den stora gräsmattan framför scenen.

Då folkdanslaget i vackra folkdräkter prick kl. 14.00 hissar den svenska flaggan brister publiken ut i nationalsången som ackompanjeras ifrån scenen av mina kollegor i orkestern. Det blir nästan en andlig förnimmelse när över 30 000 personer samtidigt sjunger tillsammans.

Folkmusikern Lena Willemark bjuder oss även på en dalavariant av ”Du gamla, du fria” fast på älvdalska som dagens presentatör Petra Kloo Vik ersätter med en sjungande finlandssvenska.

Alla dialekter, en medborgareceremoni som välkomnar nya svenskar, barnfamiljerna, musiken mm. skapar en verkligt festlig stämning och överallt hörs det skratt och prassel ifrån medhavda picknickar.

Publiken uppskattade det blandade programmet där både det unga violinstjärnskottet Alva Holm framförde två stycken av Saint-Saëns varvat med Göteborgs Symfoniska kör som sjöng Benny Anderssons ”Vilar glad i din famn”.

Vår fantastiska orkester under ledning av den tyska dirigenten Anja Bihlmaier lät oss ta del av både Dvorák och Delibes. Noterade under båda dessa stycken att den kvinnliga dirigenten inspirerade ett gäng unga flickor att dirigera med ifrån publiksidan.

Trots att jag själv inte är särskilt religiös så bar jag med mig denna andliga upplevelse under resten av nationaldagen och nynnade högt på ”Här är gudagott att vara. O vad livet dock är skönt!”.

Vincent Hashmi, sponsoransvarig