Publicerat 7 november 2018 När Stravinsky tog en drink på Eggers

Sedan Igor Stravinskys besök i Sverige i samband med Ingmar Bergmans uppsättning av Rucklarens väg har operan satt upp på många svenska scener. I december är det premiär av en uppsättning i regi av Linus Fellbom som nog skulle skänkt ett leende på Stravinskys läppar.

Igor Stravinsky var i Sverige två gånger. Första gången 1905 när den 23-årige kompositören åkte ångare på Göta kanal tillsammans med sin bror. Resan fortsatte till Oslo där de såg en butter Henrik Ibsen i hög hatt promenera längs Karl Johan med händerna på ryggen.

Andra gången var i september 1961 när han lockats att se den svenska uppsättningen av Rucklarens väg på Kungliga Operan i Stockholm. Regi: Ingmar Bergman. Efter någon veckas färd över Atlanten anlände Stravinsky med passagerarfartyget M/S Kungsholm (modernt med alla bekvämligheter, byggt i Holland fyra år tidigare) till Göteborg. På plats vid mottagandet fanns höga musikpotentater och skribenten Oscar Hedlund, då anställd på Sveriges Radio, som lurat bort det stora pressuppbådet till Torslanda flygplats för att den store tonsättaren skulle få lugn och ro. Men Oscar Hedlund föll till föga inför journalisten och författaren Jolo som fick haka på Stravinsky när de tog sig från Amerikakajen till centralstationen med ett uppehåll för en färdknäpp på Hotell Eggers på Drottningtorget, ett stenkast från det väntande stockholmståget.

Hotell Eggers, arkivbild

Hotell Eggers arkivbild.

Under tågresan samtalade man ivrigt och glatt, både i restaurangen och Stravinskys kupé, förstaklass rökare. Jolos reportage om Stravinskys sverigebesök publicerades i Dagens Nyheter den 10 september 1961.

Igor Stravinsky i Stockholm

I Stockholm träffade Stravinsky tonsättaren och professorn Karl Birger Blomdahl men det kanske mest intressanta var Ingmar Bergmans uppsättning av Rucklarens väg. Efter premiären i april hade den berömts av landets kritiker, bland av Expressens Alf Thoor som slog rekord i semikolon i sin recension: ”En föreställning som oroar och tvingar till självrannsakan; en föreställning som roar, i hög grad; en stilfullare föreställning; och disciplinerad; och kristallklar i målsättningen.”

Den 17 september satt Stravinsky och hustrun Vera i en av operans loger på första raden och mottog publikens hyllningar efter föreställningen: ”En av mitt livs mest dramatiska teaterupplevelser”, lär Stravinsky ha sagt. Ingmar Bergman konstaterade:

– Han tyckte väldigt mycket om föreställningen vilket jag givetvis blev väldigt glad för.

Igor Stravinsky och Ingmar Bergman

Sedan dess har Rucklarens väg spelats ett antal gånger i Sverige, på Kungliga operan, Artisten, GöteborgsOperan, Uppsala stadsteater och andra scener. Men aldrig tidigare på Göteborgs Konserthus. Den premiären sker den 12-15 december med dirigenten Barbara Hannigan, Göteborgs Symfoniker, några av vår tids ledande unga sångare i en uppsättning av regissören Linus Fellbom som jag tror skulle skänkt ett leende på Stravinskys läppar.

Stefan Nävermyr