Publicerat 6 januari 2021 Plugga bättre med Octomonk

Göteborgs Symfoniker skapar studiero (och kanske lite smartare elever) med lekfull gratisapp

Möt Octomonk, en lekfull gratisapp för iPhone som hjälper barn att plugga bättre och få studiero med hjälp av klassisk musik och lite bus. Appen riktar sig till barn i årskurs 3–6 (även tillåten för äldre lekfulla personer) och introducerar klassisk musik för fler generationer.

Octomonk föddes ur ett fint samarbete med Yrgos reklamelever under ledning av Christer Hedberg på reklambyrån Stendahls. Eleverna fick i uppdrag att få unga att lyssna på klassisk musik. Insikten att barn och unga absolut lyssnar på klassik musik kom när eleverna besökte ett bibliotek och bad att få se vad studenterna lyssnade på när de pluggade. Där ljöd spellistor med namnen ”Bästa plugglistan” där klassisk musik var huvudingrediensen. I den innovativa studieappen hjälper du Octomonks vänner att växa och få tillbaka sin musikalitet. Det enda du behöver göra är att plugga. Allt medan du lyssnar på klassisk musik med Göteborgs Symfoniker. Och vet du vad? Den fungerar lika bra för vuxna på jobbet.

Ladda ner appen nu >>

Om pedagogiken i Octomonk

Forskning har visat att det är svårt att hålla koncentrationen i mer än 25 minuter. Pomodorotekniken är ett tidshanteringsverktyg där du delar upp arbetet i intervaller på 25 minuter för att bibehålla effektiviteten. När du pluggat ett intervall med Octomonk-appen får du ta en paus på fem minuter, innan du kan köra igång igen. För varje period får du dessutom en belöning i appen. Under de 25 minuter som du koncentrerar dig på ditt pluggande spelar Octomonk klassisk musik för att hjälpa lärandet.

Upplev Octomonk du med!
Ladda ner appen här

Linda Belanner
Chef Unga & Samhällsengagemang, Göteborg Symfoniker