Publicerat 30 april 2021 Något av det viktigaste vi har!

Jag är lärare i matematik, fysik och teknik på högstadiet och en av mina idéer är att kombinera teknik med kultur. Vi är beroende av båda områdena i våra liv och det ena fungerar inte utan det andra.

Jag är lärare i matematik, fysik och teknik på högstadiet och en av mina idéer är att kombinera teknik med kultur. Vi är beroende av båda områdena i våra liv och det ena fungerar inte utan det andra.

Svartklädd man med basker poserar i garderobsfoajén

Läraren Staffan Melin. Foto: Ola Kjelbye

På min skola har eleverna byggt musik-instrument där de har fått jobba med digital elektronik och utforskat olika sätt att styra toner. Att bygga instrument är väldigt spännande – det finns ju så många möjligheter.

Eleverna tycker om det och med musik får man med även kultur. Att skapa musik är ett fantastiskt sätt att uttrycka sig och må bra. Mina ämnen är till största delen teoretiska så det är viktigt att ibland komma ut från klassrummet och de dagliga rutinerna. När jag började på Freinetskolan Bild och Form i Masthugget kollade jag upp vad det fanns för utbud i Göteborg med omnejd och blev glatt överraskad när jag såg att Göteborgs Symfoniker har kostnadsfria skolkonserter. ”Vilket generöst erbjudande” tänkte jag och bokade in hela högstadiet på stört.

Jag har tagit med eleverna på flera föreställningar och det har varit väldigt fint att få höra klassisk musik live i olika produktioner. De tycker det är spännande. Senast såg vi föreställningen Sex på GSOplay med musik, dans och en presentatör som också var sångare och en driven scenartist.

Två kvinnor och två män står i olika danspositioner med musiker i bakgrunden

Föreställningen Sex. Foto: Francis Löfvenholm

Det blev en upplevelse både för mig och eleverna. Frågar man mig är musik något av det viktigaste vi har. Konst och kultur är en nödvändighet för mänskligheten och ett bevis för att vi strävar vidare efter något bättre och finare, en vilja att utvecklas positivt.

Mitt musikintresse började tidigt, med kommunala musikskolan i Huddinge där jag växte upp. Min storebror spelade klarinett så då låg det nära till hands att välja oboe. Jag spelade i elva år, även med den lokala orkesterföreningen och i hemvärnets musikkår. Bland de tidiga favoriterna fanns Dvorák och Vivaldi. Dvorák och andra tonsättare som Orff och Holst har starkt inspirerat nutida kompositörer som John Williams.

Uppradade barn utanför Konserthusets entrevägg

Elever redo för Konserthuset! Foto: Francis Löfvenholm

Barn och unga tänker inte på det men de lyssnar faktiskt väldigt mycket på klassisk musik i form av filmmusik. Till exempel Star Wars – alla barn och unga kan John Williams Star Wars-tema. Och de kan ofta flera teman från både Marvel-filmer och Pirates of the Caribbean. Som av en händelse har jag hört ryktas att det nästa säsong kommer skolkonserter med just filmmusik. Det kommer Freinetskolan inte att missa!

Hälsningar
Staffan Melin
Lärare på Freinetskolan