Publicerat 26 november 2021 Vännernas allra första blogginlägg

Det var en särskild stämning i lokalen när för första gången våra nya stipendier ur Ann Bansmanns fond skulle delas ut. Stipendiets mottagare utses av Vännerna och musikernas kolleger.

Detta är min första blogg. Jag vet inte ens vad ordet betyder! Stavas det ens med två g? Jag slår upp det (i en ordbok). Ingenstans blir jag visare. Vare sig i svensk/engelsk ordbok (Läromedelsförlagen 1970) eller nyare Nationalencyklopedins ordbok (1995) är ordet med! Men det skall väl betyda ett slags inlägg? Håll i er. Här kommer mitt första!

Ordförande för Göteborgs Symfonikers Vänner kan se ut litet hur som helst. Ofta har det varit en rätt högt uppsatt man i näringslivet, brett menat. Ofta har de lett styrelsemötena med den pondus som deras positioner angav. Sprungen som jag är ur orkesterkulturen själv var jag tvungen att uppfinna mitt eget sätt att leda arbetet, om det är det jag gör.

Peter Schele står mitt i orkestern med lila kavaj.

Foto: Francis Löfvenholm

Men det är så att aldrig har en ordförande varit mer i Konserthuset närvarande. Detta beror på att jag sedan 11 år är bliven ålderspensionär. Men det beror ävenså på att jag älskar husets hela stämning, eller som jag skrev i ett avskedsbrev i tidningen LYSSNA i Stockholm Konserthus i juni 2010 om den då aktuella arenan: ”Före paus var jag dock alltid tillbaka i huvudfåran, redo för nya prasslande tablettaskar, jordskredsliknande blixtlåsljud, starka parfymer, pipande hörapparater och ringande mobiltelefoner”.

Planeringen av Vän-träffar tar också sin tid liksom skrivande av medlemsbrev med det senaste aktuella. Ibland blir det senaste aktuella inte aktuellt, som när Santtu-Matias Rouvali inte var i stan när intervjun skulle gå av stapeln måndag kväll den 15 november. Då tänker man: Vem har mod och charm? Jo, det låter ju som Joel Nyman från Bollnäs! och han ställde upp. Dessutom fann vi i kulisserna konsertmästaren Enoksson, som även han hängde på och deltog i den lille intervjun. Vännerna var nöjda.

Det var en särskild stämning i lokalen när för första gången våra nya stipendier ur Ann Bansmanns fond skulle delas ut den 10 november i år, till inga mindre än violinisterna Thord Svedlund och Per Enoksson! Bansmann var en trogen medlem i Vännerna som kort före sin död ringde oss och meddelade sitt beslut att låta sin kvarlåtenskap gå till Vännernas stipendieverksamhet. Under åren har Göteborgs Symfonikers Vänner skänkt miljontals kronor till musikernas förkovran och fortbildning. Just i år inskränkte sig det totala beloppet till drygt 300 000 kronor, mest beroende på att pandemin lagt hämsko på bolagens möjlighet att dela ut stora aktieutdelningar om de samtidigt mottagit statens hjälp.

Stipendiets mottagare utses av Vännerna och musikernas kolleger och är att betrakta som i någon mån uppmuntran efter lång och trogen tjänst. Beloppen är 40 000 kr per styck och är inte förknippade med någon studiegång eller annat måste, utan kan fritt disponeras på vilka glädjeämnen som helst.

Peter Schele räcker fram ett pris till en musiker på scenen.

Foto: Francis Löfvenholm

Jag har en utmärkt styrelse omkring mig. Med tre damer står jag nästan i daglig kontakt: Maria Törnblad sköter all ekonomi och en hel del annan administration, Bea Bengtsson jagar resmål för Vännernas  utflykter (London, Malmö, Stockholm, Hamburg och i somras Styrsö med ångaren ”Bohuslän”) och planerar och genomför. Samt sköter hemsidan som webbredaktör (Ordföranden och Bea arbetade tillsammans i Bangkok och Fort Lauderdale!).

Vår sekreterare Mona Lundkvist sköter protokoll och påminnelser och bor för övrigt i Hunnebostrand. Hur en medlemsavgift på 350 kr kan ge årliga stipendieavkastningar på hundratals tusen kronor är i alla fall ordföranden en gåta, men så är det.

Är du som läser detta inte redan medlem så kom till oss! Alla uppgifter finns i tidskriften Podiet eller på vår hemsida gsvanner.se. Redan  måndag den 10/1 2022 kommer legendariske Herbert Blomstedt för en intervju! Till Stenhammarsalen kl 19.00. In kommer ni bara om ni är medlem. Det blir fullt!

Återkommer.

Peter Schéle
Ordförande
Göteborgs Symfonikers Vänner