Stäng
Meny

Spelar med dom stora

Tysklands största mediehändelse inom klassisk musik är den årliga ECHO KLASSIK-utdelningen. Den är i oktober, i olika städer varje år. Detta året var det Hamburg, givetvis i den nya konsertsalen ”Elbphilharmonie”.

Nov
20
2017

Rafflande idolfinal

Åsikterna om man kan tävla i musik går ofta isär. Frågan vaknar årligen när det är dags för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Men fenomenet är äldre än så!

Nov
15
2017

Räddad av Messias!

Händel räknas till de stora barocktonsättarna tillsammans med samtida affischnamn som Johann Sebastian Bach och Vivaldi. Men om det inte varit för Messias kunde han snabbt blivit en bortglömd fotnot i musikhistorien.

Nov
9
2017

Kom in! Kom in!

Detta inbjudande utrop möter oss från balkongräcket på Konserthuset när man passerar Götaplatsen.

Sep
29
2017

Marken försvann under deras fötter

För något år sedan träffade jag av en tillfällighet Magnus Öström som var i Göteborg för att producera ett band på Svenska Grammofonstudion.

Sep
29
2017

Som ett koncentrerat energipaket

Jag minns ett tillfälle när de skulle spela på en större festival, kanske Hultsfred, och Dan Berglunds bas på något sätt kommit på avvägar. Vad skulle de göra?

Sep
28
2017

Symfoniorkesterns klanger lockade

Symfoniorkesterns klanger lockade Esbjörn Svensson som sökte nya vägar på den linjen strax innan han tragiskt gick bort. Med E.S.T. Symphony förverkligades några av de idékorn som redan såtts.

Sep
27
2017

Jag kände direkt att det var trevliga grabbar

Första gången jag träffade Esbjörn Svensson, Magnus Öström och Dan Berglund var 1995. De skulle ge ut live-cd:n Mr and Mrs Handkerchief på skivbolaget Prohone (senare återutgiven som E.S.T. Live ’95) där jag nyss börjat som marknadsförare och producent.

Sep
26
2017

Komet på en himmel inte bara av jazz

Fröet till Esbjörn Svensson trio såddes redan när Esbjörn Svensson och Magnus Öström var barn. De var grannar och kompisar i Skultuna utanför Västerås. Magnus byggde ett eget trumset när han var åtta år och Esbjörn började plinka på mammas piano i vardagsrummet.

Sep
25
2017

Nordisk Orkesterkonferens i Uleåborg i norra Finland.

Det finns inte så många orkesterchefer och någon högskoleutbildning till jobbet får man leta förgäves efter.

Sep
25
2017

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev