Göteborgs Symfoniker

Haydn dödad av en mobiltelefon

Under en konsert i Göteborgs konserthus 23 oktober, 2013, slutade Christian Zacharias att spela mitt i Haydns Pianokonsert, då han stördes av att en mobiltelefon ringde. Han berättar också om sin syn på avbrutna konserter.
Intervjuad av Måns Pär Fobelberg.

Christian Zacharias:
De egenskaper som gör Christian Zacharias till en av världens mest hyllade pianister kännetecknar också hans insatser som dirigent, festivalansvarig, musikfilosof, författare och TV-personlighet: integritet parad med personlighet, djupa musikaliska insikter med en motsvarande poetisk känsla, en lysande kommunikationsförmåga samt en karismatisk och respektingivande närvaro på podiet. Tyske Christian Zacharias inledde sin karriär som pianist men är sedan många år lika mycket verksam som dirigent. Han utsågs till chefdirigent för Lausannes kammarorkester år 2000 och blev Förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker 2002. Sedan 2009 är han Artistic Partner hos St Paul Chamber Orchestra i Minnesota, USA. Han debuterade som dirigent med Orchestre de la Suisse Romande 1992 och bjuds sedan dess in till Europas ledande orkestrar. År 2000 dirigerade han första gången Los Angeles Philharmonic och han debuterade därefter med New York Philharmonic och Boston Symphony Orchestra. Han har också ett långvarigt samarbete med Bambergs symfoniker och är konstnärlig ledare för den årliga Mozartfestivalen i Barcelona.

Som pianist har han hyllats för sina tolkningar av Haydn, Mozart, Beethoven och Schubert liksom den romantiska repertoaren. 2011 debuterade han med stor framgång i Carnegie Hall. Han är också en hängiven kammarmusiker som gärna spelar med musiker ur Göteborgs Symfoniker, Leipzigkvartetten, cellisten Heinrich Schiff och violinisten Frank Peter Zimmermann. Bland hans många skivinspelningar finns Schuberts pianosonater komplett samt Beethovens och Mozarts samtliga pianokonserter (EMI). Tillsammans med Lausannes kammarorkester har han spelat in symfonier och pianokonserter av Mozart, Chopin och Schumann (MDG).

 

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.