Konst i Konserthuset Möbeldesignen

Merparten av möblerna i Göteborgs Konserthus är formgivna av Axel Larsson (1898-1975). Fåtöljer, stolar, soffor och bord. Stilrena och tidlösa möbler som hållit sedan de skapades 1935.

”En arkitekt kan numera inte göra allt”, tyckte Konserthusets arkitekt Nils Einar Eriksson och valde att samarbeta med specialister. För Konserthusets inredning anlitade han den högt respekterade inredningsarkitekten Axel Larsson som föddes 1898 i Torp, Medelpad.

Axel Larsson (1898-1975) fick sin utbildning vid Tekniska skolan i Stockholm och fördjupade kunskaperna genom studieresor till Frankrike, Tyskland och England. I unga år arbetade han en tid på svågerns snickerifabrik i Östersund och var också ett tag anställd som ritbiträde hos Carl Malmsten. Merparten av möblerna i Göteborgs Konserthus är formgivna av Axel Larsson. Fåtöljer, stolar, soffor och bord. Stilrena och tidlösa möbler som hållit sedan de skapades 1935. I ett reportage från samma år beskrevs de som ”sakliga men dock lyckligtvis inga maskiner att sitta i. De är älskvärda, konstnärligt välskapta och naturliga”.

Nils Einar Erikssons samarbete med Axel Larsson varade i många år. Exempelvis ritade Axel Larsson 1950 möbler och inredningar till Hotell Park Avenue. Likaså samarbetade de båda om Svenska Amerikalinjens M/S Kungsholm och om Folksamhuset i Stockholm, deras sista gemensamma arbete 1960. Förutom på Göteborgs Konserthus finns Axel Larsson representerad vid Nationalmuseum, Nordiska museet och Röhsska museet i Göteborg.