Konst i Konserthuset Nocturne

Skulpturen räddades ur lågorna när det gamla konserthuset vid Heden brann ner 1928. Fritz Bange (1885-1959) är konstnären bakom verket, som står i Götaplatsfoajén vid sidan av den stora väven.

Detta konstverk har haft ett äventyrligt leverne. Skulpturen står vanligtvis i Götaplatsfoajéns promenoar, vid sidan av den stora gobelängen, men är just nu hos konservator för översyn. En kvinna i klassisk pose, halvt insvept i tyg. Vi vet inte exakt när den gjordes men att den skänktes till Göteborgs orkesterförening 1918 av en privatperson, och därpå placerad i Konserthuset på Heden.

Där fick den stå i tio år till den ödesdigra dag då byggnaden ödelades av en brand. Skulpturen räddades ur lågorna och förvarades i magasin tills vårt nuvarande konserthus invigdes 1935. Vid utsmyckningen hämtades Nocturne fram och placerades först i solistfoajén bakom podiet, innan den flyttades till allmän beskådan i promenoaren.

Fritz Bange (1885-1959)

Målaren och skulptören Fritz Bange studerade på Valand för Carl Wilhelmson och i Paris för Henri Matisse. Han var en tillbakadragen och självkritisk konstnär som sällan visade sin konst. Tillsammans med Bror Chronander utförde han reliefer till Masthuggskyrkan 1918 och 1942-1943 utförde han två reliefer till Transatlantics nybyggnad vid Packhusplatsen i Göteborg. Större delen av hans målningar förintades vid en brand på gamla Skeppsbron i Göteborg 1939. Vid sidan av sitt skapande var Fritz Bange också verksam som teckningslärare och justerare av mål, mått och vikt i Älvsborgs län. Han finns bland annat representerad på Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum i
Stockholm.

113 x 38 x 27 cm (hxdxb)