Göteborgs Konserthus Barock så det ryker

Barockmusik som får det att vibrera i väggarna! Inlevelse är bara förnamnet när Accademia del Piacere tar scenen i besittning.

Speltid ca: 1 t 50 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen
230-300 kr Student 115-150 kr

Barockmusik som får det att vibrera i väggarna! Inlevelse är bara förnamnet när Accademia del Piacere tar scenen i besittning. Gambor i olika storlekar vänslas ömt och leker med cembalo och barockgitarr under en kristallklar sopranstämmas fjäderlätta flykt.

Danser, sånger och barockformer som chaconne och passacaille ger uttryck för de mest varierade känslor och stämningar när ”nöjesakademin” spänner strängarna. Hur levande som helst: flerhundraårig musik som aldrig blir omodern och helt nyskrivna stycken av ensemblens gambavirtuos och konstnärlige ledare Fahmi Alqhai.

Accademia del Piacere genomför sina konserter med stöd från INAEM och från byrån för kulturinstitutioner i Andalusien. 

Provlyssna

Lär känna Accademia del Piacere.

Program

Isaac Glosado sobre el tenor de La Spagna

Flecha ur La Negrina

de Bailly Yo soy la locura

Anonym Xácaras & Folías

Falconieri Passacalle & Ciacona a tre

Strozzi Che si può fare

Paus 25 min

Leonarda Sonata duodecima

Alqhai Glosado sobre el passamezzo

Ruiz de Ribayaz Tarantella

Briceño Ay amor loco

Sanz Marionas & Canarios

Söndag 16 april 2023: Evenemanget slutar ca kl 19.50

Medverkande

Accademia del Piacere är en ledande ensemble inom spansk tidig musik. De flesta av ensemblens sångare och instrumentalister kommer från Andalusien och erbjuder en rik blandning av sydeuropeisk musik: från Solkungens överdådiga tid i Frankrike till virtuositeten i tidigt 1600-tal i Italien, samt den religiösa och sekulära musiken från renässans och barock i Spanien i allmänhet och i Andalusien i synnerhet. Accademia del Piacere har gett ut flera skivor med grundläggande repertoar av historisk musik, som den italienska Seicento, och Amori di Marte, baserad på Monteverdis Il Combattimento di Tancredi e Clorinda, samt fransk kammarmusik från Ludvig XIV:s hov i Les violes du Ciel et de l'Enfer (nominerad till 2011 års International Classical Music Awards). Ensemblen grundades 2002 av sopranen Mariví Blasco och gambisten Fahmi Alqhai, en av världens främsta virtuoser på viola da gamba. Fahmi Alqhai började sin karriär som solist med specialisering på den tyska repertoaren och lovordades för sina versioner av Bachsonater för viola da gamba och cembalo. Han har turnerat i Europa, Japan, USA och Sydamerika och deltagit på bl a Bienal de Flamenco i Sevilla, samt engagerat sig i samtida musik och jazz. Sedan 2009 är han även konstnärlig ledare för FeMAS, Festival de Música Antigua de Sevilla. För sången vid kvällens konsert står barocksopranen Quiteria Muñoz. Accademia del Piacere genomför sina konserter med stöd från INAEM och från byrån för kulturinstitutioner i Andalusien.

Fahmi Alqhai konstnärlig ledare

Quiteria Muñoz sopran

Johanna Rose viola da gamba

Rami Alqhai viola da gamba

Javier Núñez cembalo

Carles Blanch barockgitarr

Agustín Diassera slagverk

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret