Göteborgs Konserthus Bänken

Evenemanget har ägt rum. Berättelsen kretsar kring två medelålders karaktärer som möter varandra vid parkbänken.

Scen: Stenhammarsalen Arrangör: Maywin Media AB
360 kr

Evenemanget har ägt rum

”Bänken” är en av de mest kända pjäserna av den legendariske sovjet-ryska dramatikern Alexander Gelman. Den hade premiär 1985 på scenen för den världsberömda Moskvas Konstteater (där den nästan förbjöds av de sovjetiska myndigheterna för dess upplevda ”oanständighet”) och har sedan dess uppträtt på teatrar i över 30 länder runt om i världen.

Berättelsen kretsar kring två medelålders karaktärer som möter varandra vid parkbänken. Han är en jovial kvinnokarl som fastnat i ett krångligt äktenskap, något utsliten men fortfarande livlig och i en oändlig jakt på ett nytt byte. Hon är en ensamstående mamma med många ouppfyllda drömmar som desperat väntar på den rätte. Hon har mycket kärlek att ge… men ingen att ta emot den. Deras flyktiga möte i parken börjar som en lekfull flirt, som verkar vara avsedd att bli ett upptakt till ännu ett kärlekslöst one-night stand utan några förpliktelser. Men när lager av lögner och anspråk dras av utvecklas deras spontana dejt till något helt annat: ett gripande, roligt och oförutsägbart möte mellan två ensamma själar som söker efter kärlek, värme och förståelse.

I huvudrollerna ser vi Alexej Panin och Vera Kutsenko.

Alexej Panin är en av Rysslands mest kända och folkkära film-, tv och teaterskådespelare som är särskilt berömd för sin skarpa känsla för komedi. I 2020 emigrerade han till Spanien på grund av allt hårdare politiska och sociala klimatet i Ryssland. Han kritiserade Rysslands annekteringen av Krim och aggressionen i Donbass. Alexej stödde också Rysslands hård pressade HBTQ-samhället och fördömde statliga homofobin. I 2022 blev han en av de mest högljudda antikrigsröster bland ryska skådespelarkåren. Hans rasande antikrigsutfall blev legendariska och sågs av miljoner på sociala medier. ”Bänken” är hans första teaterprojekt i exil.

Vera Kutsenko är ukrainsk teaterskådespelerska. Hon är född och uppvuxen i Luhansk provinsen i Ukraina där hon också hade studerat teaterkonst i Luhansk Kulturinstitutet och Luhansk Universitet och spelade på flera lokala teatrar. I 2018 lämnade hon utbrytarregionen Luhansk och emigrerade till Spanien.

Föreställningen är på ryska med engelska texter.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter