Göteborgs Universitets Aula BAGS – Barockakademin Göteborgs Symfoniker

Evenemanget har ägt rum. Musiker ur Symfonikerna och cembalisten Takashi Watanabe under ledning av cellisten Stefano Veggetti ger konsert i Universitetets Aula.

Speltid ca: 1 t 30 min inkl paus
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Barockakademin har funnits i ungefär fem år och består av ett tjugotal musiker ur Göteborgs Symfoniker som drivs av en gemensam lust att utforska och levandegöra musik från 1600- och 1700-talen. Nu kan du höra dem i Göteborgs Universitets Aula.

1600- och 1700-talen är en tidsperiod som normalt ligger utanför en symfoniorkesters repertoarområde, men som är viktig för att förstå den västerländska musiktraditionens utveckling. Det är också en period med väldigt mycket fin musik!

Ensemblen har gästats av bland andra sopranen Helena Ek, blockflöjtisten Dan Laurin, cembalisten Magnus Kjellsson och violinisten Fredrik From. I mars i år samarbetade Barockakademin violinisten Iwona Muszynska från Academy of Ancient Music i London.

Vid denna konsert leds ensemblen av italienske cellisten Stefano Veggetti, som nu också tillträder som Barockakademins konstnärlige ledare. Vi ser fram emot ett spännande samarbete! Gästande musiker är också den förnämlige cembalisten Takashi Watanabe.

Samma dag som konserten ges släpper Göteborgs Symfoniker säsongen 2017-2018. För att fira detta bjuder vi på inträdet till konserten! Ingen platsbokning, det är bara att komma. Välkomna!

Program

Händel Concerto grosso G-dur op 6:1 11 min

Vivaldi Konsert, D-dur, RV 549 för 4 violiner och cello 9 min

Paus 25 min

Vivaldi Konsert, d-moll, RV 128 6 min

Telemann Konsert i d-moll för 2 violiner, viola och cembalo 10 min

Vivaldi Konsert, g-moll, RV 153 6 min

Medverkande

Barockakademin Göteborgs Symfoniker

Stefano Veggetti konstnärlig ledare

Takashi Watanabe cembalo

Terje Skomedal violin 1

Joel Nyman violin 1

Pierre Guis violin 1

Jenny Jonsson violin 1

"Justyna Jara spelade satsens anspråksfulla solo med största precision och beskedlig lätthet. Tillsammans med övriga musiker trollade hon fram en vinter som fick enskilda flingor att klinga i detalj för att i nästa ögonblick bli till en virvlande storm." (Bachtrack, Vivaldis Vintern) Polska Justyna Jara började spela violin när hon var sju år. Efter att ha vunnit pris vid en tävling för unga violinister i Gdansk fortsatte hon på en skola för särskilda begåvningar i Warszawa. Där studerade hon för Miroslaw Lawrynowicz och under studietiden erhöll hon pris i flera violintävlingar, bland dem förstapriset vid Wieniawski- och Serwaczynski-tävlingen för unga violinister i Lublin. Efter hennes lärares tragiska död 2005 fortsatte Justyna Jara sina studier för Andrzej Gebski och under hans studieledning spelade hon in Wieniawskis etydcapricer op 10 och 18 för skivbolaget Acte Préalable som en hyllning till Miroslaw Lawrynowicz. Hon studerade därefter ett år vid Chopin-universitetet i Warszawa och sedan vid Juilliard i New York. När hon tagit sin masterexamen flyttade hon till London och arbetade med orkestrar som London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Philharmonia Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra, ofta som assisterande konsertmästare. 2014 utsågs hon till andre konsertmästare i Göteborgs Symfoniker.

Helena Frankmar violin 2

Cecilia Hultkrantz violin 2

Lotte Lybeck violin 2

Tuula Fleivik Nurmo viola

Magnus Lundén viola

Nils Edin viola

Oscar Kleväng cello

Samuel Runsteen viola da gamba

Hans Adler kontrabas

Symfonikernas pianist Erik Risberg har varit fast anställd i orkestern sedan 1995 men redan i början av 1980-talet började han arbeta regelbundet med Göteborgs Symfoniker. Som orkesterpianist spelar han inte bara stämmor i orkesterverk som Stravinskys Petrusjka och Sjostakovitjs femte symfoni, utan också orgel, cembalo och synthesizer när så krävs. Erik Risberg är också pianist vid repetitionerna med Göteborgs Symfoniska Kör och framträder regelbundet som kammarmusiker. Sedan tre decennier har han en pianoduo ihop med Bengt Forsberg. De framträdde senast 2016 i Göteborgs Konserthus då de bland annat spelade Busonis stora Fantasia contrapunttistica samt stycken av Chaminade och Chabrier. 2012 var Erik Risberg solist med Göteborgs Symfoniker i Gerald Finzis Eclogue för piano och orkester. Erik Risberg undervisar också i musikalisk gestaltning på Högskolan för scen och musik i Göteborg och ger sedan flera år introduktioner inför Symfonikernas konserter.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret