Göteborgs Konserthus Chances & Choices – A piano recital by Veneta Neynska

I detta fängslande romantiska program, med Chopin samt verk av Kreisler, Rachmaninoff, de Falla, Gluck, Liszt och Schubert, utforskar pianisten Veneta Neynska de djupa kopplingarna mellan musik och liv när det konfronteras med de utmaningar som ödet ställer.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
330 kr Student 165 kr Unga tom 29 år 165 kr

Information från arrangören:

Frédéric Chopins mästerliga 24 preludier op. 28 var direkt influerade av J.S. Bachs Das wohltemperierte Klavier, med varje stycke komponerat i olika tonarter. Följaktligen visar den första halvan av programmet upp det stora utbudet av tonala val inom musiken.
Men musik, likt livet med dess tidsmässiga begränsningar, oförutsägbarhet och gränslösa känslomässiga omfång, överskrider enbart val. Den fördjupar sig i de mänskliga kärnvärdena kärlek, glädje, sorg, död och syfte. Precis som kompositörer noggrant planerar sina verk, formar människor ofta sina liv med omsorgsfulla intentioner. Ändå är framtiden oviss, ofta bestämd av de chanser vi möter.
Presenterat av Veneta Neynska, visar detta inspirerande och tankeväckande program med titeln Vägar och Val upp hennes exceptionella förmåga på klaviaturen, levererar utsökta tonala nyanser och bygger upp till dramatiska musikaliska klimax.

Program

Frédéric Chopin (1810 – 1849)
24 preludier, op. 28

Intermission

Fritz Kreisler / Sergei Rachmaninoff
Liebesleid & Liebesfreud

Sergei Rachmaninoff (1873 – 1943)
Elegie op. 3, nr 1

Manuel de Falla (1876 – 1946)
Danza nr 1 från La vida breve

C. W. Gluck / Giovanni Sgambati
Melodi från Orfeo ed Euridice

Franz Schubert / Franz Liszt
Gretchen am Spinnrade

Franz Liszt (1811 – 1886)
Ungersk rapsodi nr 2

Veneta Neynska
Biografi
Pianisten Veneta Neynska är känd för sina exceptionellt kreativa och spännande projekt och är en av de mest känslomässigt engagerande och intellektuellt fängslande pianisterna i sin generation. Hennes subtila och genomtänkta tolkningar av korta stycken i soloalbumet Brevitas, eleganta serier av svartvita musikvideor, och djupgående tolkningar av Franz Schuberts kompletta pianosonater är bland de många fascinerande prestationer Veneta har erbjudit sin uppskattande publik.
Som examinerad från University of Southern Californias Thornton School of Music i Los Angeles, Kalifornien, under den världsberömda pianisten John Perry, har Veneta också studerat med Joan Havill vid Guildhall School of Music and Drama i London, Storbritannien.
Ända sedan hon var pristagare i Beethoven Intercollegiate Competition och förstapristagare vid Beethoven Hradec Competition, har Veneta framfört en stor del av Beethovens solopiano, konserter och kammarmusik med Janáček Philharmonic Orchestra i Tjeckien och med Shumen Philharmonic under ledning av Konstantin Ilievsky.
Efter sina solokonserter på den prestigefyllda Apolonia-festivalen i Sozopol har Veneta turnerat i olika städer över hela Bulgarien och presenterat en filmkonsert tillägnad den bulgariske kompositören Dimitar Nenov, med musikdokumentären Dimitar Nenov and the Dimensions of Elegance, stödd av National Culture Fund. Pianistens innovativa recitalprogram Chances & Choices är musikaliska och litterära tolkningar av temat öde och vilja, och har presenterats i Tyskland, Storbritannien och Irland samt på Sofia Music Weeks-festivalen i maj 2024

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang