Stäng
Meny
sön
8
Dec
Kl 18.00

Från Gershwin till Barber

Katija Dragojevic & Lina Nyberg sång, Uppsala Kammarsolister, Johan Graden piano

Från Gershwin till Barber

Katija Dragojevic & Lina Nyberg sång, Uppsala Kammarsolister, Johan Graden piano

Jazzsångerskan Lina Nyberg har sprängt genregränserna på senare år och arbetat med komposition för både symfoniorkester och stråkkvartetter. Den här konserten kommer att föra samman amerikansk och brittisk musik för stråkkvartett och piano med egna kompositioner där Lina komponerat in det utrymme hennes unika röst behöver.

Andra tonsättare är Vaughan Williams, Bernstein, Weill, Korngold, Gurney, Barber, Gershwin och Bolcom. Medverkar gör även pianisten Johan Graden.

Sångerskorna Katija Dragojevic och Lina Nyberg, har känt varann hela livet, och bådas fäder kom som båtflyktingar. Detta är ett av konsertens teman liksom vänskap, tillhörighet och kärlek.

Projektet är ett samarbete mellan artisterna och Uppsala Konsert & Kongress/Musik i Uppland och genomförs med stöd av Musikverket.

Medverkande


Katija Dragojevic sång

Mezzosopranen Katija Dragojevic har den senaste säsongen varit aktuell som Carmen i Bizets opera med samma namn, följt av Dorabella i Mozarts Così fan tutte, båda vid Kungliga Operan i Stockholm. Dessförinnan har hon bland annat sjungit i operor av Mozart och Händel på Drottningholms Slottsteater och på Kungliga Operan. De senaste säsongerna har innefattat rollen som Zerlina i Mozarts Don Giovanni i Baden-Baden under ledning av Thomas Hengelbrock i en stjärnspäckad uppsättning med Anna Netrebko. Hon har sjungit Dorabella konsertant på Theater an der Wien under ledning av Nikolaus Harnoncourt samt vid framträdanden vid La Scala i Milano ledda av Daniel Barenboim. Katija Dragojevic har även framträtt i rollen som Sextus i Mozarts Titus mildhet på Drottningholms slottsteater och som Lichas i Händels Hercules med William Christie och Les Arts Florissants i New York och London. Katija Dragojevic har även framträtt vid festspelen i Salzburg, på Den norske opera, Finlands Nationalopera, Covent Garden, Bastiljoperan i Paris, Göteborgsoperan, Scottish Opera, Welsh National Opera och Opera North. Hon gestaltar Zerlina i Kasper Holtens uppmärksammade film Juan baserad på Mozarts Don Giovanni. Som konsertsångerska har Katija Dragojevic framträtt med orkestrar som Sveriges Radios symfoniorkester, Malmö symfoniorkester, Gulbenkianorkestern i Lissabon, NDR-orkestern i Hamburg och Bayerska Radions symfoniorkester i München i verk som Bachs Magnificat, Mozarts c-mollmässa och Mahlers Des Knaben Wunderhorn. Hon har samarbetat med dirigenter som Ivor Bolton, Daniel Harding, Andris Nelsons, Thomas Hengelbrock, Manfred Honeck och Robin Ticciati. I mars 2013 uruppförde hon Sven-David Sandströms Requiem med Sveriges Radios Symfoniorkester. Katija Dragojevic har spelat in Michael Haydns Missa Sancti Hieronymi och Temete Dominum på BIS. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt vid Guildhall School of Music and Drama i London och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makropulos vid La Monnaie i Bryssel.


Lina Nyberg sång


Uppsala Kammarsolister


Johan Graden piano


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!