Frihamnen Jubileumskonsert Frihamnen

Gnistrande konsert med Göteborgs Symfoniker och kända popartister öppnar Göteborgs Jubileumsfestival i Frihamnen!

Speltid ca: 3 t
Fri entré

Mäktiga Göteborgs Symfoniker – Sveriges Nationalorkester – öppnar Göteborgs Jubileumsfestival i Frihamnen med gnistrande konsert tillsammans med kända popartister! Vilka artisterna är släpps senare i vår…

Den stora Jubileumsfestivalen äger rum i Frihamnen i Göteborg den 2-5 juni. Här kommer det finnas tre scener, varav en har plats för lika mycket publik som Scandinavium, och det blir mycket mat, musik och aktiviteter för alla åldrar. Göteborgs Symfoniker står för öppningskonserten tillsammans med kända popartister och en kväll tillägnas pop och rock som format staden.

Flera körer kommer också ta plats på scen; Körcentrum Väst med flera hundra sångare på scen framför en musikal som Sting har skrivit, och Hjärta Göteborg kommer ha konserter med körer och kända namn. Håll utkik efter fler programnyheter och artistsläpp!

Med Jubileumsfestivalen som startpunkt fortsätter firandet av staden Göteborg hela sommaren till 3 september och avrundas med Jubileumsfinalen med Frihamnsdagarna, Kulturkalaset och Göteborgsvarvet Marathon.

Hitta till Frihamnen

Fredag 2 juni 2023: Evenemanget slutar ca kl 22.00

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till fruktbara samarbeten med artister som Laleh, Veronica Maggio, The Metropole Orchestra, Michael Nyman, Reneé Fleming och många fler. I flera år var Hans Ek ansvarig för musiken vid Polarprisutdelningen. 2016 ledde han Norrköpings symfoniorkester på Bråvalla i Dance Music Symphony, klassiska versioner av elektronisk dansmusik och under 2016-2017 har han turnerat med konsertproduktionen Bowie in Berlin. Hans Ek har också arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Låt den rätte komma in i regi av Tomas Alfredson, Susanne Biers Oscarbelönade Hämnden och den norska storfilmen Kon-Tiki. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom: i projektet Trans Europe Express tog han avstamp i den legendariska synthgruppen Kraftwerk och han har också gjort tonsättarporträtt av Brian Eno och John Cage. Senast Hans Ek framträdde i Konserthuset var vid konserten A Tribute to Björk 2019.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret