En kvinna håller upp ett glänsande horn mot himlen. I bakgrunden ser man Götaplatsen och Avenyn. En kvinna håller upp ett glänsande horn mot himlen. I bakgrunden ser man Götaplatsen och Avenyn.

Göteborgs Konserthus Göteborg 400+

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker firar ut jubileumsåret med futuristiska toner, körsång och videokonst! Dirigent: Ingar Bergby.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Unga tom 29 år 190-270 kr

Evenemanget har ägt rum

Fira ut jubileumsåret med Göteborgs Symfoniker! Vår fest bjuder på futuristiska toner, körsång och videokonst. Som kalaspresent låter vi två av Sveriges mest spännande tonsättare, Klas Torstensson och Paula af Malmborg, hylla Göteborg med var sin urpremiär!

När 2023 lider mot sitt slut fyrar vi av ett musikaliskt festfyrverkeri för vår 402-åriga stad. Två spännande beställningsverk blickar in i framtiden – kanske kan vi fantisera om Göteborgs kommande 400 år? Verken City Imprints och Spår vägar väcker garanterat upptäckslusten och sätter ny färg på stadens karaktär.

Paula af Malmborg Ward är välkänd för musikgöteborg och samarbetar med körer, teater, opera och ensembler i alla dess former. Hon har skrivit ett 20-tal musikdramatiska verk och musik till både tv och film. Paula af Malmborg Ward har tidigare varit Composer in Residence hos Göteborgs Symfoniker.

Klas Torstensson har tidigare samarbetat med Göteborgs Symfoniker i verk som Paris 1993, ett beställningsverk från Sveriges Radio P2. Hans musik har framförts i USA, Europa, Asien och Australien.

Kvällens feststämning förhöjs ytterligare med videokonst av danska Lene Juhl och dirigerar gör Ingar Bergby.

”Med klanger som kraschar och kolliderar framkallar Torstensson en stad som både är i takt och i otakt. En fantastisk ljudfresk som är så fysisk att man nästan kan ta på den. Och som det verkligen sjunger om.
(…)
Det här kördramat kan vara Paula af Malmborg Wards största stund som tonsättare. Särskilt i de djärvt avskalade partierna där hon sänker sina lod. Där staden Göteborg blir till en ”vik”. Och hon själv till ”en kätting som förenar en boj med sin sten”.
Martin Nyström, DN

Provlyssna

Lär känna tonsättaren Klas Torstensson.

Lär känna tonsättaren Paula af Malmborg Ward.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Sångtext Spår vägar

Här hittar du den text som sjungs i verket Spår vägar.

Program


Paus 30 min


Torsdag 14 december 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Fredag 15 december 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

31 oktober 2023 Ta musiken till din hjälp

I alla kulturupplevelser får vi en möjlighet att inte bara höra på, utan känna med, andra människor. Genom musiken kan vi, ordlöst, möta andra världar och få syn på vår samtid.

Läs mer i konsertmagasinet
Paula af Malmborg Ward står mot en vägg. Hon är klädd i en stickad grön tröja och tittar snett bort från kameran.

Nr 2 2023-2024 Tonsättaren Paula af Malmborg Ward

Paula af Malmborg Ward firar 25 år som tonsättare med ett verk till Göteborgs 400-årsjubileum.

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang