Slottsskogen Nationaldags­konserten

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker spelar i ett grönskande Slottsskogen och vi välkomnar stadens nya medborgare! Presentatör: Stina Ekblad. Innan konserten framträder Dream Orchestra.

Speltid ca: 1 t 30 min ingen paus
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

När njuter man av musik allra mest? När man är riktigt avslappnad och tillsammans med sina bästa vänner. Och om det är Göteborgs Symfoniker som spelar i ett grönskande Slottsskogen en vacker eftermiddag blir upplevelsen storslagen.

Detta år är skådespelaren Stina Ekblad presentatör och programmet fyllt med gobitar som Alfvéns Midsommarvaka, Du gamla du fria, Stenhammars Sverige, Taubes Rosa på bal, Andrées Der Morgenstern och ännu mer, allt under ledning av dirigenten Patrik Ringborg. Vi får också njuta av magnifika Göteborgs Symfoniska Kör och Lukas Flinks trombonspel, vinnare av årets Polstjärnepris. För barnen finns ansiktsmålning i tälten till höger om scenen. Du hittar oss på den stora gräsmattan i Slottsskogen, framför Björngårdsvillan.

Innan konserten, kl 13.20-13.40, framträder Dream Orchestra under ledning av Frida Swedén. Orkestern bildades av Ron Davis Alvarez i samband med flyktingkrisen 2015 med målet att skapa en trygg plats där drömmar, vänskap och människor möts. Idag samlar Dream Orchestra elever, lärare och volontärer från fler än 18 olika nationaliteter.

Göteborgs Medborgarskapsceremoni 2022

I samband med konserten hålls Göteborgs Stads medborgarskapsceremoni, där vi hälsar våra 6063 nya medborgare välkomna! De kommer bland annat från Afghanistan, Finland, Indien, Irak, Iran, Norge, Polen, Somalia, Storbritannien och Syrien.

Logotyp Göteborgs Stad

Orkestern på scenen med utsikt över det stora publikhavet en solig dag.

Program

Trad. Du gamla, du fria 1 min

Stenhammar Sverige 2 min

Gipps ur Symfoni nr 2 2 min

Alfvén Midsommarvaka 14 min

L-E Larsson sats 3 ur Concertino för trombon och stråkar 4 min

Andrée Morgonstjärnan 8 min

Strauss Accelerationer 8 min

Price sats 4 ur Symfoni nr 3 5 min

Taube Rosa på bal, Allsång 3 min

Verdi Triumfmarsch ur Aida 7 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Patrik Ringborg dirigent

Lukas Flink trombon

Stina Ekblad presentatör

Kören grundades 1917 av kusinerna Elsa och Wilhelm Stenhammar. Elsa Stenhammar var en av de drivande krafterna i sekelskiftets körliv i Göteborg och blev körens första repetitörDen 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. Som landets äldsta symfoniska kör kunde man 2017 fira sitt 100-årsjubileum med en stor festkonsert där såväl Mozart och Brahms som Stenhammar, Elfrida Andrée och Björn & Benny stod på programmet. Göteborgs Symfoniska kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl orkesterns som i egen regi. Musiken blir därför blandad och repertoaren omfattande. Göteborgs Symfoniska Kör har medverkat vid konserter i bland annat Royal Albert Hall och i Canterbury Cathedral i England samt deltagit med Göteborgs Symfoniker i den årliga musikfestivalen på Kanarieöarna och på en turné till Kina. Tillförordnade kormästare är Eric Choate och Maria Forsström.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter