Göteborgs Konserthus Händels Messias

Evenemanget har ägt rum. Ett av musikvärldens mest uppskattade och framförda oratorier!

Speltid ca: 2 t 15 min inkl paus Scen: Stora salen Arrangör: Göteborgs Konsertkör
320 kr

Evenemanget har ägt rum

”Messias” är ett av musikvärldens mest uppskattade och framförda oratorier. I verket sammanställs en rad berättelser från gamla och nya testamentet, där var och en skildras med barockens transparens och briljans. Bland dem den berömda Halleluja-kören med 200 sångare!

”Messias” uruppfördes den 13 april 1742 i Dublin – då med en kör med 26 gossar och fem manliga solister – och ett år senare var det Londons tur. Verket blev en succé och bidrog starkt till att göra oratorier populära i Europa. Just ”Messias” råkade bli den sista konserten Händel själv besökte före sin död 1759.

Verket blev oerhört populärt; exempelvis vid 100-årsdagen av Händels födelse framfördes verket i Westminster Abbey av 500 körsångare. Under årens lopp lade Händel till nya nummer till virtuosa solister, så en komplett ”Messias” omfattar 68 nummer och tar 2 tim 30 min. Därför stryks alltid en del nummer vid konserter idag. I England uppförs vanligtvis hela del 1 och 2, vilket avslutas med den ikoniska Halleluja-kören.

Vi har valt samma uppförande för vår konsert och bjuder på 200 sångare i fyrstämmig kör, full orkester och fyra internationellt verksamma operasolister i landets bästa konsertsal – en musikupplevelse du inte bör missa!

Program

Händels Messias, del 1 55 min

Paus 25 min

Händels Messias, del 2 55 min

Medverkande

Symfoniorkester

Finn Rosengren dirigent

Göteborgs Konsertkör blandad kör

Hanna Husáhr, sopran

Ann-Kristin Jones mezzosopran

Björn Larsson bas

Mathias Zachariassen tenor

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang