Stäng
Meny
lör
21
sep
Kl 19.00

Irane Man

Homyoun Shajarian, Tahmoures pournazeri, Sohrab Pournazeri

Irane Man

Homyoun Shajarian, Tahmoures pournazeri, Sohrab Pournazeri

Homayoun Shajarian är en av de allra främsta persiska klassiska sångarna och dessutom en lysande instrumentalist. Vid den här konserten bjuds vi på en mix av klassisk persisk och västerländsk musik, arrangerad och komponerad av bröderna Sohrab och Tahmores Pournazeri som också medverkar i bandet.

Homayoun växte upp i en välkänd musikerfamilj. Hans pappa är Mohammad Reza Shajarian, legendarisk mästare i den traditionella persiska sångtekniken. Som femåring började Homayoun studera tombak, en persisk handtrumma, och senare kamanche som är orientalisk spikfiol. Kamanche var också hans huvudinstrument under studietiden på Musikkonservatoriet i Teheran. Den traditionella sångtekniken lärde han från 10-års ålder av sin pappa Mohammad Reza, och han har även medverkat på pappans internationella turnéer, både på tombak och som sångare.

I Iran råder scenförbud för kvinnor, om de inte uppträder för en enbart kvinnlig publik. Men för Tahmoures Pournazeri och Homayoun Shajarian är det viktigt att få arbeta med de musiker som de tycker är bäst. Enligt Homayoun Shajarian har de med sig några av Irans bästa musiker, varav flera råkar vara kvinnor. Skulle han inte få lov att uppträda med just dem, skulle han hellre ställa in sina konserter.

Kompositören Tahmoures Pournazeri har brutit mot traditionerna genom att använda andra skalor, västerländska influenser och delvis nya instrument för att ge musiken en mer modern framtoning.

Virtuosen Sohrab Pournazeri är med sin unika kamanche spel är en av de absolut bästa musiker i hela Iran. Sohrab liksom sin bror Tahmoures är utbildad hos sin far keykhosro Pournazeri som är en av Kurdistans bästa musiker i sin generation.

Missa inte den de iranske superstjärnor som nu intar stora scenen i Göteborgs Konserthus tillsammans med den stora 12-mannaband.

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!