Kvinna i blå blus framför en orgel. Kvinna i blå blus framför en orgel.

Göteborgs Konserthus Söndag med virtuos orgel

Upplev konserthusorgelns 9000 pipor med kanadensiska konsertorganisten Isabelle Demers vid spelbordet i samband med Göteborgs Internationella Orgelfestival 2023.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
340-500 kr Student 170-250 kr Unga tom 29 år 170-250 kr

Vi välkomnar åter den kanadensiska konsertorganisten Isabelle Demers, en uppfinningsrik och hett efterfrågad solist i USA och Kanada. Konserten ges i samband med Göteborgs Internationella Orgelfestival 2023, där temat är EKON – i musik, kultur, historia och samhälle.

Senast Isabelle Demers var här utmanade hon Konserthusets stora Rieger-orgel på både Bach och Stravinsky. Nu blir det tre kvinnor som står i fokus. På programmet står musik av Göteborgs egen orgelstjärna vid förra sekelskiftet, Elfrida Andrée, samt av franska Nadia Boulanger, en av de mest betydelsefulla lärarna inom komposition i modern tid.

Som avslutning blir det kärlek och dramatik när Isabelle Demers spelar sin egen transkription av Prokofjevs berömda balettsvit Romeo och Julia.

Bara att åka med och låta klangerna från de 9 000 orgelpiporna genljuda rummet.

Instrumentens drottning

Orgeln kallas ”instrumentens drottning” och det av en god anledning: inget annat akustiskt instrument är så variationsrikt i klang och dynamik, från den allra svagaste, ensamma ton till massiva ackord som får det att vibrera i golv och väggar. Häng med in i det fascinerande instrumentet tillsammans med Hans Davidsson!

Provlyssna

Lär känna Isabelle Demers.

Lär känna Elfria Andrée, Göteborgs egen orgelstjärna vid förra sekelskiftet.

Program

Elfrida Andrée Sonat för orgel

Laurin Preludium och fuga i G-dur

N Boulanger ur Tre improvisationer

Reger Fantasi och fuga över B-A-C-H

Paus 25 min

J S Bach Kromatisk fantasi och fuga i d-moll 12 min

Prokofjev ur Romeo och Julia

Söndag 22 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande

Enligt Chicago Classical Review har Isabelle Demers hänfört publik världen över med sin uppiggande virtuositet. Hennes solokonsert för The International Society of Organbuilders vid den amerikanska orgelbyggarkongressen 2010 ”lämnade hela kongressen i en känsla av ’Demers-feber’”. Samma år framträdde hon vid det nationella konventet för American Guild of Organists och applåderna ville inte tystna. Inte mindre än fem gånger blev hon kallad tillbaka till scenen. Isabelle Demers är ständigt efterfrågad av organisationer som the American Guild of Organists, Internationella orgelbyggarsamfundet, Royal Canadian College of Organists och The Organ Historical Society. Hon har gjort soloframträdanden i hela Europa, Oman, Kina, Australien, Nya Zeeland, USA och Kanada. Hon har gett ut tre skivinspelningar på Acis och Pro Organo. 2018 framträdde hon som soloorganist på en inspelning av Duruflés Requiem med Baylors universitetskör (Acis). En inspelning som ägde rum i Duruflés kyrka i Paris. Isabelle Demers är född och uppvuxen i Québec, Kanada och doktorerade vid Juilliard. Hon är idag associate professor vid McGill University i Montréal. Isabelle Demers gästade senast Göteborgs Symfoniker vid en soloorgelkonsert 2022.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Passionerat med Pathétique
19 okt 19.30

Bli förförd av Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Olivier Latry orgel, samt Roger Carlsson och Walter Witick slagverk.

Köp biljetter
Visor till de saknade
4 nov 12.30

En stunds vila i allhelgonatid till toner som ger oss tid att tänka på dem vi saknar. Norske organisten Iver Kleive lämnar ingen oberörd med sin melodiska mix av folkvisa, jazz och koraler.

Köp biljetter
Barockens okrönta drottning
12 nov 18.00

Ensemblen Les Jardiniers bjuder på fransk barockmusik med både lekfullhet och hjärtskärande vemod.

Köp biljetter
Från mörker till ljus
3 feb 12.30

Ute råder vintermörkret men hos oss är ljuset varmt. Vi firar ljusets återkomst med orgelns skimrande toner och orgelmästaren Hans Davidsson är vår musikaliska guide.

Köp biljetter
Víkingur Ólafsson och Goldbergvariationerna
2 mar 15.00

Den hyllade isländske pianisten är tillbaka i Göteborg med sina känsliga tolkningar av klassiska mästerverk. I Víkingur Ólafssons händer förs Bachs odödliga Goldbergvariationer vidare till en ny generation.

Köp biljetter
Högoktanigt med Hannigan
7 mar 19.30

Alla känslor får plats när Göteborgs Symfoniker möter dirigerande sopranen Barbara Hannigan.

Köp biljetter
Festtoner i orgeln
13 apr 12.30

Våren är förväntans och förnyelsens tid. Den här konserten sveper orgeltonerna iväg dig på en fest av njutningar med lettiska organisten Ligita Sneibe.

Köp biljetter
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter