Göteborgs Konserthus Hits från två sekel

En musikalisk resa med hits från två sekel med blåsare och stråkmusiker från Göteborgs Symfoniker.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
245-315 kr Student 123-158 kr Ungdom tom 29 år 123-158 kr

En musikalisk resa med hits från två sekel. Louise Farrenc gjorde succé i 1800-talets Paris med sitt geniala stycke för nio musiker. Carl Nielsen tar med oss till det eleganta 1920-talet, innan vi landar i Pendereckis fräcka klarinettuppvisning från 1993.

Vill man uppleva framstående musik av en kvinnlig pionjär är Louise Farrenc namnet att leta efter. Hon var en omtalad tonsättare på sin tid och skrev passionerad och virtuos kammarmusik. Hon var den enda kvinnliga professorn vid Paris musikhögskola, och fick ett 40-tal verk publicerade. Det livfulla verket för nio instrument, en nonett, gjorde succé vid premiären 1849 och bidrog till att Farrenc blev känd i Europa.

På andra sidan sekelskiftet möter vi Carl Nielsen, den danska nationalkompositören som är finkänslig och storslagen på samma gång. Blåskvintetten med fem instrument “som samtalar med varandra” är ett av hans mest omtyckta verk vid sidan om symfonierna.

Polske modernisten Krzysztof Penderecki blev en av det sena 1900-talets mest spelade tonsättare. 1993 tillägnade han sin klarinettkvartett till konserthuschefen i Stockholm, Åke Holmquist. Här får vi först en mystisk och lugn första sats, och sedan en uppvisning i svängande klarinettspel ackompanjerat av påstridiga stråkar som vill snabbt in i framtiden.

Med oss på tidsresan är blåsare och stråkmusiker från Göteborgs Symfoniker.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Penderecki Klarinettkvartett 16 min

Nielsen Blåskvintett 24 min

Paus 25 min

Louise Farrenc Nonett 27 min

Söndag 14 april 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Tina Ljungkvist flöjt

Carolina Grinne oboe

Selena Markson-Adler klarinett

Kaitlyn Cameron fagott

Ingrid Kornfält Wallin horn

Ragnar Arnberg klarinett

Joel Nyman violin

Per Högberg viola

Johan Stern cello

Hans Adler kontrabas

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret