Göteborgs Konserthus Nötknäpparen och jag

Evenemanget har ägt rum. Kammarkonsert: Alexandra Dariescu piano, Désirée Ballantyne ballerina, Adam Smith animation

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
190-260 kr Student 95-130 kr

Evenemanget har ägt rum

Något av ett allkonstverk i miniformat – ett urval pärlor från Tjajkovskijs Nötknäpparen med en ballerina som dansar med animationer mot scenens färggranna fantomteater.

Det är den kreativa pianisten Alexandra Dariescu och dansaren Desirée Ballantyne som ger liv åt denna fantasifulla föreställning som gjort succé i London: ”Nötknäpparen och jag visade sig vara en omvälvande upplevelse för en gammal cyniker som jag och det var nästan att jag började tro på féer och jultomten! Dariescus vision kan inte hyllas nog!” (Seen and Heard International).

Konserten inleds med ett knippe pianostycken av två franska tonsättare. Lili Boulanger var underbarnet som vann det största priset på konservatoriet i Paris men tragiskt omkom av sjukdom endast 24 år gammal. I hennes pianomusik samsas idyllen med djupaste allvar, en spegling av hennes konstnärstemperament.

Germaine Taillferre var den enda kvinnliga medlemmen av Les Six. Hon gick på konservatoriet i Paris där hon blev vän för livet med Milhaud, Auric och Honegger och umgicks med Apollinaire och andra poeter och konstnärer, vann pris i kontrapunkt- och harmoniklasserna och tog flyglicens för luftballong!

Hennes korta pianostycken andas av de franska salongerna, ofta mjuka som sammet men här och var med en skarp ton, försåtligt dold i tygvecken.

Program


L Boulanger Tre stycken för piano 7 min


Tailleferre Pastoral 2 min

Tailleferre Impromptu 3 min

Tailleferre Larghetto 3 min

Tailleferre Valse lente 2 min

Paus 25 min


MedverkandeNick Hillel regissör

Adam Smith animation

Jenna Lee koreograf

Sander Loonen tekniker

Yeast Culture videodesign

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2018-2019 Sju frågor till Alexandra Dariescu

Alexandra Dariescu, aktuell i helgens familjekonsert och kammarkonsert, avslöjar bland annat att hon är galen i meloner

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang