Göteborgs Konserthus Klassisk kuriosa: Trollkarlens lärlingar

Evenemanget har ägt rum. Kvällens föreläsning om klassisk musik handlar om de kvinnliga pionjärerna på ett berömt foto från 1929. Föreläsare är Magdalena Fronczak. Kaffe och smörgås ingår i priset.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
240-300 kr

Evenemanget har ägt rum

En politisk rebell, en slagverkskreatör och en föregångare inom elektronisk musik. Alla var de kvinnor och elever till tonsättaren Paul Dukas. Kvällens föreläsning om klassisk musik handlar om pionjärerna på ett berömt foto från 1929.

Föreläsare är Magdalena Fronczak, tidigare producent på Göteborgs Symfoniker och framstående skribent och bloggare med fokus på kvinnliga tonsättare i historien.

Kompositören Paul Dukas, idag mest känd för orkesterstycket ”Trollkarlens lärling”, kom mot slutet av sitt liv att bli en uppskattad lärare i komposition på Pariskonservatoriet. 1929 togs ett foto av mästaren och hans studenter. Ännu unga och okammade men i skaran finner vi senare kändisar som Olivier Messiaen och Maurice Duruflé.

Kvällens föreläsning kommer fokusera på de tre kvinnorna i bilden: den politiska rebellen Elsa Barraine, på fotot med armarna i kors, produktiva slagverkarpionjären Yvonne Desportes, den enda klädd i vitt och, sittandes vid pianot, Claude Arrieu, föregångare inom den tidiga elektroniska musiken.

Lär känna tonsättarna

Tisdag 24 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Magdalena Fronczak föreläsare

Sven Rånlund gäst

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Klassisk kuriosa: Slagverkstan
23 apr 18.00

Möt musikern med orkesterns största verktygslåda – slagverkaren. En bullrig föreläsning om klassisk musik med Johannes Gustavsson dirigent, och slagverkare från Göteborgs Symfoniker. Kaffe och smörgås ingår i priset.

Köp biljetter
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter