Göteborgs Konserthus Late night: Orgelimpro i gamingvärlden

Evenemanget har ägt rum. En audiovisuell upplevelse med orgelimprovisation till rörlig bild av Jon Rafman med organisten Hampus Lindwall, i samarbete med GAS-festivalen och Göteborgs Orgelfestival.

Speltid ca: 1 t 30 min ingen paus Scen: Stora salen
210-290 kr Student 105-145 kr

Evenemanget har ägt rum

När höstmörkret sänkt sig bjuder den Parisbaserade organisten Hampus Lindwall på nattkonsert i Stora salen. Kom och känn rummet vibrera i en audiovisuell upplevelse med improvisation till rörlig bild av kanadensiska konstnären, filmskaparen och essäisten Jon Rafman. Hampus Lindwall är verksam inom många områden, från samtida klassisk till experimentell och elektronisk musik.

Konstnären Jon Rafman skapar kulturkritiska berättelser från virtuella världar. Filmen är en surrealistisk dystopi, en febrig mardröm beskriven som Hieronymus Bosch uppvuxen på 4chan. Vi får följa två unga män, Billy och Minor Deamon, som båda har en ovanlig talang för virtual reality-spel.

Filmen innehåller starka scener med inslag av våld.

Billy, en bortskämd pojke, är styrelseordförande i en studentförening på en elitistisk skola. Minor Deamon, lämnad av sina föräldrar efter födseln, är en barnslig astmatiker uppvuxen i ett arbetsläger för barn. Efter en mardrömsekvens av händelser, sitter dessa två fängslade på samma högsäkerhetsfängelse. Dom slår ihop sig och utmanar sina virtuella fångvaktare i ett mästerskap, som kommer att ge fångarna frihet. Efter en förödande förlust i den stora finalen, planerar fångarna en intrikat flykt. Billy förråder Minor Deamon när rymningen misslyckas och flyr till en annan planet. Där klättrar Billy karriärstegen in i en intergalaktisk kriminell undervärld, medan Minor Deamon får genomlida fasan i fängelse. När han äntligen släpps flera år senare är Minor Deamon fixerad vid hämnd och spårar upp Billy på den våldsamma, främmande planeten. På en plats där drömmer betalas i blod möts Billy och Deamon i en sista duell som beseglar deras öde.

Stillbild ur en artificiell spelmiljö, en alienliknande varelse sitter på ryggen på en havsvarelse med ett glödande klot i handen.

Jon Rafmans konstnärliga arbete kretsar kring teknikens känslomässiga, sociala och existentiella inverkan på det samtida livet. Hans konstverk har fått internationell uppmärksamhet och ställdes ut 2015 på Musée d’art contemporain de Montréal och Stedelijk Museum Amsterdam. Han är allmänt känd för att ställa ut hittade bilder från Google Street View i sitt konstverk online 9-Eyes (pågående 2009).

Organisten Hampus Lindwall har släppt många album, som solist och i samarbeten. Han är titulär organist i kyrkan Saint-Esprit, Paris, och professor i improvisation vid Institut supérieur de Musique et Pédagogie Royal (IMEP) i Namur.

Göteborg Art Sounds

Göteborg Art Sounds är Sveriges största festival för ljudkonst, modern komposition, improvisation och electronica, och arrangeras 14-22 oktober 2022.

Göteborgs internationella orgelfestival

Göteborgs internationella orgelfestival 2022 pågår 12-23 oktober och välkomnar alla åldrar till en värld av passion och ljudupplevelser. Festivalen är norra Europas största orgelfestival och har funnits sedan 1994. En rad stora musiker medverkar vid workshops och konserter, som äger rum i såväl Göteborgs Konserthus som i Göteborgs största kyrkor.

Provlyssna

Lär känna organisten Hampus Lindwall.

Konserthusorgeln

Den nya konserthusorgeln med sina 9 000 pipor finns bakom scenen och vibrationerna från baspiporna sträcker sig under golvet ända fram till mittersta parkett.

Program

Lindwall Orgelimprovisationer till film "Minor Deamon" av Jon Rafman 1 t

Medverkande


Relaterade klipp
Introduktion: The queen of pipes

Vår orgelexpert avslöjar vad som ger den nya orgeln sin unika klang!

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter