Göteborgs Konserthus Nötknäpparen med St Petersburg Festival Ballet

Evenemanget har ägt rum. Nötknäpparen är en av de populäraste baletterna i världen

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen Arrangör: Julius Production AB
590-675 kr

Evenemanget har ägt rum

S:t Petersburg är vaggan för den berömda ryska baletten skapad av Marius Petipa på 1900 talet. Det finns många kända teatrar i S:t Petersburg, som Mariinski och Michajlovskijs, men då dessa väldigt sällan åker på turné utanför Ryssland får få av världens balettälskare någonsin möjligheten att se den berömda St. Petersburg baletten.

2009 skapades St. Petersburg Festival Balettet för att kunna åka på turnéer i Europa och resten av världen. Detta för att kunna dela med sig av och representera de bästa traditionerna och andan som finns i St. Petersburg baletten. Elegans, stil och ljuvlig lätthet är vad som gör St. Petersburg baletten speciell. Det är strikt klassisk elegans, en frisk fläkt från 2000-talet, en perfekt dansföreställning i kombination med praktfulla dräkter och ett oslagbart scenlandskap av den världskända scenografen Vyacheslav Okunev (Bolshoi Theatre, Mariinsky Theare, La La scala)

Under de senaste fem åren har St. Petersburg Festival Ballet turnerat runt om i Europa. Förstklassiga dansare och solister, hänförande scendesign kombinerat med imponerande ljusdesign och underbar musik från Tchaikovsky – det är vad St. Petersburg Festival balett representerar runt om i världen.

Margarita Kamysh – Konstnärlig ledare

Vinnaren av den internationella balettävlingen 2008 – Speciell utmärkelse ”The Princess of Russian Ballet” Internationell Tävling ”Arabesque-2008” 2009 – Prisvinnare av den internationella organisationen ”TURKSOY” 2011 – Diplom och speciell utmärkelse av pressen ”for charm and beauty of the” i den internationella tävlingen ”Arabesque-2011” Margarita har varit på turnéer i Japan, Tyskland, Schweiz, Österrike, Spanien, Finland, Ungern, USA, Mexiko och Island.

Sergey Smirnov – Konstnärlig ledare Vinnaren av den internationella balettävlingen Sergey har balettmästarexamen från Vaganova Ballet Academy i St. Petersburg. Huvuddansare och solist på Mikhailovsky Theatre (St. Petersburg), Saint Petersburg Classic Ballet, Imperial Russian Ballet (Moscow), National Russian Ballet Theatre (Moscow). Han har koriograferat baletter Ii såväl Ryssland som Norge. Sergery har även vunnit The Prizewinner of International Ballet Contest «Alternativa», Saint Petersburg (Russia)

Svetlana Filatova – Huvuddansare Prisvinnare av den internationella balettävlingen Examen från Vaganova Academy of Russan Ballet i St. Petersburg 2005 – 2015 Huvuddansare på St-Petersburg State Academic Yacobson Ballet Theatre Sedan 2016 är Svetlana solist för St. Petersburg Festival Ballet. Svetlana har varit på turnéer i Tyskland, Italien, Spanien, Japan, Kanada, Mexiko, Kina m.fl.

Elizaveta Bogutskaya – Huvuddansare Prisvinnare av den internationella balettävligen Elizaveta studerade koreografi vid Moscow state Academy. Hon tog sedan även examen från.Nesterova’s Academy of Dance, 2007. Efter det även antagen vid den legendariska Bolshoi Theater Moscow. 2012 blev Elizaveta inbjuden att vara med i Russian National Ballet Theater. På hennes repetoar kan vi bl a hitta roller som Aurora, Lila fen och princessan Florine i Törnrosa, Odette-Odile i Svanjön, och Juliet i Romeo och Julia. Hon har turnerat i flertalet länder så som t ex USA, Tyskaland, Japan, Mexico och Kina.

Musik av Pyotr Tchaikovsky Koreografi av M. Petipa und L. Ivanov Libretto av M. Petipa Scenografi och kostymer av by Vyacheslav Okunev Ljusdesign by Rainer Kornhuber Föreställningens längd: 2 akter (50 min och 50 min), paus ca 20 min

Ensemble Marie / Suger Plum Fairy – E. Bogutskaya Nötknäppar prinsen – A. Abaturov Nötknäppar dockan – S. Dubrovin Morbro Drosselmayer – S. Smirnov Råttkungen I. Kazakov

Nötknäpparen är en av de populäraste baletterna i världen och har varit det i över ett helt sekel. Varje år framför otaliga ballettsällskap runt om i världen den berömda baletten under vintermånaderna. Den underbara musiken av Tchaikovsky och den magiska föreställningen tar oss med på en julsaga som både barn och vuxna ser fram emot när snön börjat falla där ute.

På julafton får Marie en vacker Nötknäppare som en gåva av den mystiska Drosselmeyer. Helt plötsligt får nötknäpparen och alla de andra leksakerna under granen liv och hela rummet invaderas av en armé uniformerade möss. Nötknäpparen förvandlas till en prins som tar med sig Marie till ett förtrollande sagoland.

Hoffmanns saga berättar om en julafton, där den unga Marie går ner för att titta på sina julklappar, men istället så befinner hon sig plötsligt i ett magiskt äventyr där julgranen börjar växa och tennsoldaterna har kommit till liv för att bekämpa råttkungen! Produktionen berättar historien tydligt från dess mystiska start till dess lyckliga slut. Efter allt är det Tchaikovskys musik som är det mest minnesvärda, med en uppsjö av välkända melodier.

 

 

 

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter