Göteborgs Konserthus Pulshöjande tjeckisk afton

Evenemanget har ägt rum. Pavel Haas-kvartetten har firat 20 framgångsrika år i strålkastarljuset. Med särskild inriktning på tjeckisk och slovakisk musik är de en av världens främsta stråkkvartetter.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
245-315 kr Student 123-158 kr Unga tom 29 år 123-158 kr

Evenemanget har ägt rum

Pavel Haas-kvartetten har firat 20 framgångsrika år i strålkastarljuset. Med särskild inriktning på tjeckisk och slovakisk musik är de en av världens främsta stråkkvartetter. Kvällen kröns av Antonin Dvoráks musik.

Pavel Haas Quartet med instrument i handen, lutandes mot en marmorvägg.

Bohuslav Martinů skrev sin tredje stråkkvartett 1929 i Paris. Han influerades starkt av bland andra Stravinskij. Martinů var lärare åt Vítězslava Kaprálová i Paris och de blev senare goda vänner. Hon var dirigent och tonsättare och skrev under sitt korta liv mycket personligt doftande musik. Ena sekunden känns den som en spännande thriller, andra sekunden spritter den av glädje som en kalv på grönbete. På senare tid har framför allt hennes piano- och kammarmusik fått uppmärksamhet tack vare nygjorda skivinspelningar.

Hellmesbergerkvartetten var en betydelsefull del av musiklivet i Wien under 1800-talet och framförde tidigt stråkkvartetter av Beethoven, Brahms och Schubert. De beställde stråkkvartetten i C-dur av Dvořák, som skulle uruppföras strax före jul 1881 på Ringtheater i Wien. Men en katastrofal brand gjorde att premiären blev uppskjuten.

Genom sitt namn hedrar kvartetten landsmannen Pavel Haas, en annan av de främsta tjeckiska tonsättarna. Han miste sitt liv i Auschwitz 1944.

Provlyssna

Lär känna Pavel Haas-kvartetten.

ProgramPaus 25 min


Smetana Stråkkvartett nr 1 "Ur mitt liv" 8 min

Söndag 18 februari 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande


Veronika Jarušková violin 1

Marek Zwiebel violin 2

Šimon Truszka viola

Peter Jarušek cello

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang