Göteborgs Konserthus Pulshöjande tjeckisk afton

Pavel Haas-kvartetten har firat 20 framgångsrika år i strålkastarljuset. Med särskild inriktning på tjeckisk och slovakisk musik är de en av världens främsta stråkkvartetter.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
245-315 kr Student 123-158 kr Ungdom tom 29 år 123-158 kr

Pavel Haas-kvartetten har firat 20 framgångsrika år i strålkastarljuset. Med särskild inriktning på tjeckisk och slovakisk musik är de en av världens främsta stråkkvartetter. Kvällen kröns av Antonin Dvoráks musik.

Bohuslav Martinů skrev sin tredje stråkkvartett 1929 i Paris. Han influerades starkt av bland andra Stravinskij. Martinů var lärare åt Vítězslava Kaprálová i Paris och de blev senare goda vänner. Hon var dirigent och tonsättare och skrev under sitt korta liv mycket personligt doftande musik. Ena sekunden känns den som en spännande thriller, andra sekunden spritter den av glädje som en kalv på grönbete. På senare tid har framför allt hennes piano- och kammarmusik fått uppmärksamhet tack vare nygjorda skivinspelningar.

Hellmesbergerkvartetten var en betydelsefull del av musiklivet i Wien under 1800-talet och framförde tidigt stråkkvartetter av Beethoven, Brahms och Schubert. De beställde stråkkvartetten i C-dur av Dvořák, som skulle uruppföras strax före jul 1881 på Ringtheater i Wien. Men en katastrofal brand gjorde att premiären blev uppskjuten.

Genom sitt namn hedrar kvartetten landsmannen Pavel Haas, en annan av de främsta tjeckiska tonsättarna. Han miste sitt liv i Auschwitz 1944.

Provlyssna

Lär känna Pavel Haas-kvartetten.

Program

Martinu Stråkkvartett nr 3 13 min

Kaprálová Stråkkvartett op 8 21 min

Paus 25 min

Dvorák Stråkkvartett nr 11 C-dur 35 min

Söndag 18 februari 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Pavel Haas-kvartetten

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024