Göteborgs Konserthus Polstjärneprisets final

Evenemanget har ägt rum. Andlös spänning med landets främsta ungdomsmusiker och Göteborgs Symfoniker. Vem blir årets vinnare?!

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

Bered dig på en nervkittlande eftermiddag i Göteborgs Konserthus när några av landets mest musikaliska unga solister framträder med Göteborgs Symfoniker. Vem av dem blir årets vinnare?! Konserten sänds även live på GSOplay.

Efter fyra uttagningar har fyra unga musiker i åldern 14-18 år röstats fram till denna spännande final i det prestigefyllda Polstjärnepriset: Harald Edin kontrabas (Styrsö), Lukas Flink trombon (Malmö), Harry Dai Liang violin (Göteborg) och Selma Sköld cello (Enskede ).

Under konserten medverkar även pianisten Vilhelm Moqvist, 2021 års vinnare av Polstjärnepriset.

Om Polstjärnepriset

Polstjärnepriset är både en kurs och tävling i musik. Under höstlovet samlas över 70 kursdeltagare och våra tävlingsdeltagare i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar samt att finslipa sin teknik med musiker från Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna.

En rad andra artister och pedagoger med stor internationell erfarenhet är också på plats för att undervisa och coacha deltagarna. De unga musikerna kommer från hela landet och de tävlande är i åldrarna 14-18 år. Nästa gång de återvänder till Vänersborg är första veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomenten och förberedelser inför konserterna.

Juryns uppgift under Tävlingsdagarna är att välja ut de fyra finalister som ska tävla mot varandra i en slutlig finalomgång. Och det är just denna finalomgång som går av stapeln i Göteborgs Konserthus.

Program

Chopin Finale ur Pianosonat nr 3

Sjostakovitj Cellokonsert nr 1, sats 1 7 min

Bottesini Konsert nr 2 för kontrabas och orkester, sats 1 7 min

Tomasi Trombonkonsert, sats 1 8 min

Tjajkovskij Violinkonsert D-dur, sats 3 11 min

Paus 25 min

V Aulin Dans la calme de nuit & Scène de bal ur Tableaux Parisiens 12 min

Smyth Scherzo ur Serenad i D-dur 6 min

Hansson Fanfar till Polstjärnepriset 1 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Magnus Fryklund dirigent

Vilhelm Moqvist piano. vinnare av polstjärnepriset 2021

Selma Sköld cello

Harald Edin kontrabas

Lukas Flink trombon

Harry Dai Liang violin

Stefan Forsberg juryordförande. vd och konserthuschef kungliga filharmonikerna

Emelie Sigelius presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret