Göteborgs Konserthus Rucklarens väg

Evenemanget har ägt rum. Ett fängslande operadrama om en förlorares uppgång och fall. Med Barbara Hannigan, Symfonikerna, kör och sångsolister.

Speltid ca: 3 t inkl paus Scen: Stora salen
330-490 kr Student 165-245 kr

Evenemanget har ägt rum

Här är säsongens kanske mest storstilade projekt: Stravinskys neoklassiska Rucklarens väg med Barbara Hannigan som dirigent – ett fängslande operadrama om en förlorares uppgång och fall. 

Stravinskys opera hade premiär i Venedig 1951 och har sedan dess blivit en favorit inom 1900-talets operarepertoar. Inte att undra på – storyn om rucklaren som söker skönhet, njutning och rikedom och försakar kärleken till Anne för att uppnå sina mål är lika aktuell som någonsin.

Berättelsen utspelar sig i 1700-talets London bland skojare och glädjeflickor. Skäggiga damen Baba the Turk är med i den vådliga leken som slutar dramatiskt på ett sinnessjukhus. Rucklarens väg hade svensk premiär på Kungliga operan 1961 i regi av Ingmar Bergman. Verkets sentens: ”För lättjefulla hjärtan och händer finner djävulen alltid arbete att utföra”.

Den 12 december stängs dörrarna vid konsertens början, eftersom konserten filmas. Ev försenad publik släpps in i pausen efter ca 1 timme 15 min.

Unik iscensättning

I denna unika och sparsmakade iscensättning tar regissören Linus Fellbom med åskådarna på en resa i tid och rum: från en avlägsen framtid till nuet och vidare till 1700-talets London. En upplevelse i ögonblicket där en märklig låda öppnar sig mot skilda öden – allt under överseende av dirigenten Barbara Hannigan.

Fler nycklar till iscensättningen hittar du i bloggen och konsertmagasinet Podiet.

Ett kärleksprojekt

Rucklarens väg är ett kärleksprojekt för Barbara Hannigan som många gånger sjungit rollen som Anne Truelove på de stora operahusen. Föreställningens unga sångsolister togs ut vid internationella auditions i Stockholm, Zürich, Paris och London 2017 som en del av Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium. Hela projektet och konserterna dokumentärfilmas för tv, här är en första trailer ur dokumentären:

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stenhammarsalen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program


MedverkandeAnna Ardelius kostymdesign

Theresia Frisk mask

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

16 oktober 2018 Bakom kulisserna på Rucklarens väg

I december ger vi Stravinskys opera Rucklarens väg - i konserthusformat (semi-staged som det heter på engelska - där handlingen ska utspelas på samma scengolv som orkester och kör alltså). Ett spännande projekt utöver det vanliga – i alla fall i vårt hus!

Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2018-2019 Rucklarens väg från London till Göteborg

Rucklarens väg: Stravinskys opera på nytt sätt med Barbara Hannigan och regissören Linus Fellbom

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter