Göteborgs Konserthus Final i Solistpriset

Evenemanget har ägt rum. Finalen på Sveriges främsta tävling för unga klassiska solister! Finalisterna som kommer att ge allt tillsammans med Symfonikerna är Melissa Jacobson-Velandia piano, Iryna Serotyuk accordeon och Amalie Stalheim cello.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
140 kr Student 70 kr Barn 70 kr

Evenemanget har ägt rum

Årets final i Solistpriset går av stapeln i Göteborgs Konserthus, tillsammans med Symfonikerna. Finalisterna som tävlar om den åtråvärda förstaplaceringen är pianisten Melissa Jacobson-Velandia, Iryna Serotyuk accordeon och cellisten Amalie Stalheim. Det är nervigt, spännande och inte minst fantastiskt att få vara bland de första att få uppleva morgondagens stjärnor.

Solistpriset är Sveriges främsta tävling för unga klassiska solister – en tävling som också är en konsert där solisterna spelar sina musikstycken tillsammans med Göteborgs Symfoniker inför såväl jury och som publik. Årets final bjuder på Majkusiaks Concerto Classico för accordeon, Rachmaninovs Pianokonsert nr 3 och Elgars Cellokonsert.

Tävlingen har arrangerats sedan 1993 och genomförs i samarbete mellan Kungliga Musikaliska Akademien, Göteborgs Symfoniker, Berwaldhallen, Sveriges Radio P2, Musik i Syd samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Finalen genomförs vartannat år tillsammans med Göteborgs Symfoniker eller Sveriges Radios symfoniorkester.

Prissumman är på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd och att vinnaren får vara solist vid en konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren blir dessutom Sveriges Radios P2-Artist under kommande två säsonger och nytt för 2018 är att vinnaren även får en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Fria biljetter till abonnenter

Abonnenter i Göteborgs Konserthus har fri entré till konserten. Erbjudandet bokas på tel 031-7265300.

Melissa Jacobson-Velandia, piano

Melissa Jacobson-Velandia är en svensk-columbiansk pianist uppvuxen i Nacka utanför Stockholm och bor sedan flera år i Düsseldorf i Tyskland. Hon är utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Düsseldorf. Melissa är en hängiven kammarmusiker och solist och har framträtt i en lång rad länder runt om i världen.

Iryna Serotyuk, accordeon

Iryna Serotiuk är en utpräglad solist och kammarmusiker och har nått stor framgång i olika duokonstellationer. Bland annat vann hon kammarmusiktävlingen Ung och lovande tillsammans med en klarinettist. Iryna är uppvuxen i Ukraina och har fått sin utbildning i Odessa, Warszawa och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Amalie Stalheim, cello

Den norska cellisten Amalie Stalheim har etablerat sig i Sverige som en av de mest eftersökta cellisterna just nu. Hon har en rad solistengagemang med flera svenska orkestrar den kommande säsongen. 2016 blev hon nominerad till Statoils millionstipend. Amalie är utbildad vid Norges Musikhögskola och Kungliga Musikhögskolans utbildning vid Edsbergs slott.

Konserter med tidigare vinnare

Fagottisten Sebastian Stevensson vann priset 2016 och ger en konsert med Symfonikerna den 9 maj 2018. 2014 var det David Huang som knep förstapriset. Honom kan du lyssna på tillsammans med Symfonikerna den 23 maj 2018.

Program

Majkusiak Concerto Classico 21 min


Paus 25 min

Elgar Cellokonsert 30 min

Tarrodi Liguria 10 min

Medverkande


Andreas Hanson dirigent

Irina Serotyuk ackordeon

Melissa Jacobson-Velandia piano

Amalie Stalheim cello

Erik Blix presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret