Göteborgs Konserthus Svansjön

Evenemanget har ägt rum. St Petersburg Festival Ballet

Speltid ca: 2 t 20 min inkl paus Scen: Stora salen Arrangör: Julius Production
695 kr

Evenemanget har ägt rum

Svansjön är en av de mest populära baletterna och tillhör den klassiska balettens internationella standardrepertoar. Denna balett är ett lysande verk av den lysande kompositören Tchaikovsky och förblir redan sedan århundraden tillbaka en offentlig magnet.

Den populära klassiska baletten berättar historien om Odette, en prinsessa som blir en svan av en ond trollkarls förbannelse. Samtidigt, under en jakt får prins Siegfried syn på denna fantastiska svan. Han tar sikte för att skjuta, men svanen förvandlas till en vacker kvinna som heter Odette. Hon berättar för prinsen att hon är en prinsessa som har kommit i förbannelse av en ond trollkarl. Under dagen måste hon vara en svan och simma i en tårsjö. Åter på natten får hon bli människa igen. Förtrollningen kan bara brytas om en prins lovar henne evig trohet. Hon berättar för prins Siegfried att om han vägrar henne måste hon förbli en svan för alltid. Prins Siegfried blir kär i Odette, men den elaka trollkarlen förtrollar honom och får honom av misstag att föreslå en annan kvinna. Prinsessan Odette hotar att ta sitt liv och kastar sig i sjön. Den förtvivlade prinsen hoppar i efter henne och paret blir sedan älskare i efterlivet.

Föreställningen bjuder på enastående solister och dansare, underbar scenografi och kostymer i kombination med en magnifik ljusdesign.

Musiken är förinspelad av Hungary Festival Orchestra.

Koreografen för originalproduktionen var Julius Reisinger. Baletten hade premiär av The Bolshoi Ballet 1877 på Bolshoi Theatre i Moskva. Även om Svansjön presenteras i många olika versioner, baserar de flesta balettkompanierna sina scener både koreografiskt och musikaliskt på 1895-väckelsen av Marius Petipa och Lev Ivanov, som första gången arrangerades för den kungliga baletten 1895 på Mariinsky-teatern i St. Petersburg.
St. Petersburg är vaggan till den berömda ryska baletten som skapades av Marius Petipa under 1900-talet. St. Petersburg Festival Ballet skapades 2009 för att representera de bästa traditionerna, andan och elegansen i St. Petersburg-baletten.

Många av artisterna i denna ensemble rekryteras från The Vaganova School i St. Petersburg, som förkroppsligar alla element i klassisk balett. Festivalbalettens dräkter och landskap efterliknar det förflutna arvet och den kungliga prakten, medan de oförglömliga föreställningarna kombinerar strikt klassisk elegans med tjugoförsta århundradets modernitet. St. Petersburg Festival Ballet återspeglar andan och elegansen i den historiska staden som den härstammar från. Detta kombinerat med en verkligt kunglig prakt av scener och dräkter av världsberömda scen- och kostymdesigner Vyacheslav Okunev (Bolshoi-teatern, Mariinsky-teatern, La Scala)

Under de senaste tio åren har St. Petersburg Festival Ballet med stor framgång turnerat runt om på Europas största scener.

Enastående solister och dansare, underbar scenografi och kostymer i kombination med en magnifik ljusdesign och underbar Tchaikovsky-musik, det är vad St. Petersburg Festival-baletten erbjuder balettälskare över hela världen.

Aleksandr Abaturov – Konstnärlig ledare & huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Tog examen från Perm State Choreographic Academy.
Från 2008 till 2010 uppträtt på Konstantin Tachkin’s St.Petersburgs Ballet Theater.
Från 2002 till 2008 och från 2011 till 2015 har han uppträtt som solist vid Saint-Petersburg State Academic Leonid Yacobson Ballet Theater.
Sedan 2016 är han solist på St. Petersburg Ballet festival. Han har varit på turnéer i Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien, Japan, Kanada, Mexiko, Kina och andra länder.
Prisvinnaren av The International Ballet Contests <alternativa>, St. Petersburg (Ryssland)

Elizaveta Bogutskaya – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Elizaveta studerade koreografi vid Moscow state Academy.
Examen från Nesterova’s Academy of Dance, 2007.
Antagen vid den legendariska Bolshoi Theater Moscow.
2012 blev Elizaveta inbjuden att vara med i The Russian National Ballet Theater.
På hennes repertoar kan vi bland annat hitta roller som Aurora, Lila fen och prinsessan Florine i Törnrosa, Odette-Odile i Svanjön, och Juliet i Romeo och Julia.
Hon har turnerat i flertalet länder så som till exempel USA, Tyskland, Japan, Mexico och Kina.

Nikita Moskalets – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Tog examen från Perm State Choreographic Academy.
2007 – 2014 har han varit solist i Ural Opera (Ekaterinburg).
2014 – 2017 har han varit solist i State Academic Ballet Theater Stanislavski och Nemirovich-Danchenco (Moskva)
Sedan 2018 är han huvuddansare för St. Petersburg festival Ballet. Han har turnerat i Japan, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, Schweiz, Grekland, Kina, Hongkong, Kanada, Mexiko och andra länder.

Ekaterina Krasyuk – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
2009 tog hon examen från Vaganova Ballet Academy St. Petersburg.
Solist vid Mikhaulovsky Theatre St. Petersburg (2009 – 2012).
Solist vid Mariinsky Theatre St.Petersburg (2013 – 2017)
Gästsolist vid Universal Ballet Seoul, South Chorea (sedan 2017)
Sedan 2020 gästsolist vid St. Petersburg festival Ballet.
Hon har turnerat i USA, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien, Japan, Kanada, Mexiko, Kina, Nya Zeeland, Australien och andra länder.

 

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter