Göteborgs Konserthus Tre klassiska vårprimörer med Göteborgs konsertkör

Evenemanget har ägt rum. Vi bjuder på 135 körsångare, stor symfoniorkester och fem skickliga solister i landets bästa konsertsal – en musikupplevelse du inte får missa!

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen Arrangör: Föreningen Göteborgs Konsertkör
320 kr

Evenemanget har ägt rum

Beethovens C-dur mässa

Denna komposition från 1807 är utomordentligt vacker och innehåller – jämfört med andra samtida kompositörers mässor – ovanligt många fina körsatser och färre solopartier. Något som initialt inte föll beställaren, fursten Esterhazy, på läppen, men som senare kom att bli desto mer uppskattat för den påtagliga hängivenhet musiken uttrycker.

 

Sjostakovitjs 2:a pianokonsert

Detta är ett paradnummer för många konsertpianister. Komponerades 1957 till sonen Maxims 19-årsdag, vilken också premiär framförde verket vid Moskva konservatoriet. Detta är glad musik, mycket olikt Sjostakovitjs annars mer tunga verk. Debuterar som pianosolist i Konserthuset gör Karin Birgersson, Göteborg.

 

Borodins “Polovtsiska danserna”

Konserten avslutas med ännu ett muntert och omtyckt stycke musik: “Polovtsiska danserna” ur Borodins opera “Furst Igor”. I operan varvas romantiska melodier med eldiga orientaliska rytmer. Borodin skrev själv librettot, ett mästerverk i sig. Kompositören dog 1887 innan han var klar med “Furst Igor”, verket färdigställdes av kollegorna Rimsky-Korsakov och Glazunov.

 

Solisterna

 

Hilkka Ylinärä (sopran); utbildas vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. På scen har hon bl a gjort Despina, Händels Theodora och Amore ur Monterverdis Ritorno d’Ulisse.

 

Monica Danielson (mezzosopran) är utbildad och verksam vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon har sedan sin examen arbetat som frilansande sångerska runt om i Norden med nutida musik som specialitet.

 

Per Lindström (tenor); utbildas vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Har bl a sjungit Don José i “Carmen” och är aktuell för ännu en romantisk opera från 1828, i rollen som Aubry i “Vampyren” av Heinrich Marschner, på Läckö Slott kommande sommar.

 

Arvid Eriksson (baryton); studerar vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm och framträder ofta som solist i kyrkomusikaliska verk. Vid sidan av studierna frilansar han som baryton och medverkar bl a i Göteborg Baroque och Eric Ericsons Kammarkör.

 

Karin Birgersson (piano); efter masterstudier vid Royal Academy of Music i London etablerad som frilansande kammarmusiker, solist och repetitör med engagemang för bl a Göteborgs Konserthus, Wermlandsoperan, CHANGE kammarmusikfestival och Göteborgsoperan.

 

Dirigent Simon Phipps

Symfoniorkester

Göteborgs Konsertkör

 

 

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter