Göteborgs Konserthus Tre Musikepoker

Evenemanget har ägt rum. Med Antonio Vivaldi, Franz Schubert och Lars-Erik Larssons “Förklädd gud”

Speltid ca: 1 t 50 min inkl paus Scen: Stora salen Arrangör: Göteborgs Konsertkör
345 kr

Evenemanget har ägt rum

Tre helt olika epoker, vad har de gemensamt? Jo, underbar musik för storkör, solister och orkester. Kom och lyssna!

Visst är det fascinerande att musik från 1700-talet engagerar och sprider glädje ännu i våra dagar. Så är det med italienaren Antonio Vivaldis omfångsrika produktion (över 800 verk!), där åtskilliga hittades först på 1900-talet.

Violinisten Vivaldi tillhörde Senbarockens mest betydande tonsättare. Han etablerade och utvecklade dessutom konsertformen för soloinstrument och orkester, som exempel “De fyra årstiderna”. Här bjuder vi på ett sakralt verk; Gloria i D-dur – populärt då, populärt idag!

Nästan ett sekel senare benämns den klassiska musiken Romantiken eller Wienklassicismen.
Wienaren Franz Schubert komponerade mängder av vacker musik och hann under sitt korta liv skriva över 1.000 verk! De flesta var skrivna för små sammanhang, mycket framfördes i hemmiljöer. Han tonsatte ofta texter av samtida skalder, t ex Goethe och Schiller. Fast här har vi åter valt kyrkomusik – hans mycket omtyckta Mässa i G-dur från 1815!

Vi avslutar svenskt och i modern tid – med ett av våra mest framförda och älskade musikstycke för solister, kör och orkester: Lars-Erik Larsssons lyriska svit Förklädd gud från 1940, baserad på Hjalmar Gullbergs dikt. Komponerat för Radiotjänst, där tonsättaren då arbetade, och framfördes i radion.

Då hette recitatören Olof Molander, men vid vår vårkonsert är det “vår egen” Tomas von Brömssen som tolkar texten. Något du inte får missa!

Program

Vivaldi Gloria 30 min
Schubert Mässa i G-dur 22 min
Larsson Förklädd gud 31 min

Medverkande

Symfoniorkester
Matts Johansson, dirigent
Carolina Friberg, sopran
Anna-Sara Åberg, alt
Iwar Bergqwist, tenor
Marco Stella, bas
Tomas von Brömssen, recitatör
Göteborgs Konsertkör

 

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter