Göteborgs Konserthus Gästspel: Vägus

Evenemanget har ägt rum. Beethoven på utflykt med Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Simon Phipps dirigent

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
100 kr Barn 60 kr Student 60 kr Pensionär 60 kr

Evenemanget har ägt rum

Klassiskt kan vara alldeles oemotståndligt och hur coolt som helst. Samtidigt.

Västra Götalands Ungdomssymfoniker är inte bara formidabla musiker utan behärskar också konsten att spela klassiskt på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Berömda stycken eller storslagna symfonier – allt framförs med den omisskännliga lusten och energin som blivit Vägus speciella kännetecken.

Och symfoniorkestern förnyas ständigt, bara dirigenten Simon Phipps har varit med sedan starten 2000.

Beethoven på utflykt

I år handlar Vägus program om Ludwig van Beethoven. Under sin livstid var han kändiskompositör i Wien. Kanske levde han lite som nutidens rockstjärnor? Det sägs att han ska ha åkt hem till den 14 år äldre kollegan Wolfgang Amadeus Mozart och förstört hans biljardbord…  Under första akten följer vi Beethovens kamp för att bli en stor kompositör. Detta trots en hörselskada som drabbade honom redan i 30-årsåldern, och som med tiden gjorde honom helt döv, men som inte hindrade honom från att komponera. Du hör utdrag ur flera av hans stora symfonier, som du säkert känner igen – för än i dag räknar vi Beethoven som en av de största tonsättarna någonsin.

Efter paus paras de 80 medlemmarna i Vägus ihop med hundratalet unga sångare. Tillsammans framför de hela Beethovens nia, hans sista fullbordade symfoni. Mest känd är fjärde satsen, som är en tonsättning av Friedrich Schillers dikt Ode an die Freude – Ode till glädjen. När symfonin uruppfördes 1824 hörde inte Beethoven publikens applåder och jubel, han var då helt döv. Solisterna fick honom till slut att vända sig om för att upptäcka den succé verket hade gjort. Beethovens nionde symfoni banade ny väg för konstmusikens utveckling, och är en av de största symfonierna som någonsin komponerats.

Program


Paus 25 min

Beethoven Symfoni nr 9 1 t 5 min

Medverkande


Simon Phipps dirigent

Andreas Landin baryton

Matilda Sterby sopran

Monica Danielsson alt

Alexander Grove tenor

Henrik Kilhamn piano

Göteborgs Ungdomskör kör

Gustavi Ungdomskör kör

Härlanda Voces kör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret