Göteborgs Konserthus Vecchi-konsert

Evenemanget har ägt rum. Utdelning av Vecchi-stipendiet och konsert, i år till Skallsjö Sommarorkester. En ung och energifylld ensemble! Fri entré.

Scen: Stenhammarsalen
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Guido Vecchi föddes den 23 januari 1910 i Malmö av italienska föräldrar och dog 1997 i  Göteborg. Han kom 1935 som solocellist till Göteborgs Symfoniker och blev en centralgestalt
i Göteborgs musikliv som solist, kammarmusiker och pedagog.

Ett nära samarbete med den tidens tonsättare, bland dem Hilding Rosenberg, Sven-Eric Johanson, Gösta Nystroem och Bo Linde, ledde till en rad uruppföranden av solokonserter och kammarmusik. 1982 framträdde Guido Vecchi för sista gången som solist med Göteborgs Symfoniker i en cellokonsert av Saint-Saëns. 1994 sålde han sin fina venetianska Gofriller-cello och bildade en stipendiefond. Sedan dess har mer än 1,8 miljoner kronor delats ut till unga stråkmusikers vidareutbildning. Dagens stipendiat är en hel orkester: Skallsjö Sommarorkester som tilldelas ett stipendium om 80 000 kr.

Orkestern grundades 2013 av Carl Vallin och Gustav Wetterbrandt, som då 17 respektive 16 år gamla. Unga musiker från hela Sverige fick chansen att skapa konsertupplevelser på sina egna villkor och efter eget engagemang, samtidigt som de knyter vänskapsband och inspirerar varandra genom musiken. Under sina hittills fem sommarturnéer har även utländska musiker från bl.a. Danmark, Storbritannien, Island och Slovenien medverkat.

Orkesterns medlemmar studerar på musikhögskolor som Edsbergs Slott, Kungliga Musikhögskolan, Guildhall School (London), Musikkonservatoriet i Köpenhamn och Mozarteum i Salzburg.

Orkestern arbetar sedan ett år tillbaka utan dirigent och lägger vikt vid de kammarmusikaliska aspekterna av orkesterspel.

Skallsjö Sommarorkester har som mål att nå ut till en ny publik och bredda intresset för klassisk musik, bland unga i synnerhet. Varje år spelar orkestern in en musikvideo till ett klassiskt musikstycke och videon Holberg Suite från 2014 köptes av SVT och sändes vid flera tillfällen under 2015.

Program

Atterberg Intermezzo
Mendelssohn Stråksymfoni nr 10 i h-moll
Grieg Holbergsvit

Fri entré

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter